Плацентни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Eutheria)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плацентни
Panthera tigris tigris.jpg
Тигър (Panthera tigris)
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Theria Живородни бозайници
инфраклас: Eutheria Плацентни
Обхват на вкаменелости
Плацентни в Общомедия

Плацентните (Placentalia, Eutheria) са инфраклас на Бозайниците от царството на животните. Заедно с торбестите образуват подклас Theria.

Те са развили специален орган – плацента за снабдяване на ембриона с кислород и храна. Това им позволява да раждат достатъчно едри и развити малки. Бременността им е продължителна и зародишите се развиват в матка. Този подклас обединява повечето живеещи днес бозайници. Температурата на тялото им е постоянна. Заедно с птиците са доминиращи животни на сушата, във въздуха и до голяма степен във водата. Имат сложно поведение и устройство. В зависимост от устройството им плацентните бозайници се делят на много разреди.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Плацентните бозайници населяват всички континенти с прилежащите им острови и всички океани и морета. Много диви видове са пренесени от човека на континенти, в които те никога не са съществували – камили, зайци, лисици в Австралия, капибара във Франция. В Азия, Европа и Африка е извършено одомашняване на повечето от известните днес домашни животни използвани както със стопанска цел така и като домашни любимци. По-късно в периода на великите географски открития одомашнените животни съпътстват и човека като по този начин населяват всички континенти.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Инфраклас Плацентни