Everyway That I Can

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Everyway That I Can
Сингъл на Сертаб Еренер
от албума No Boundaries
Издаден22 февруари 2003 г.
Форматдигитално сваляне, CD сингъл
Стилпоп
Времетраене2:45
Музикален издателКълъмбия Рекърдс, Сони Мюзик Ентъртейнмънт
АвторДемир Демиркан
ПродуцентДемир Демиркан
Хронология на синглите на Сертаб Еренер
„Yeni“ (2001) „Everyway That I Can“ (2003) „Here I Am“ (2003)
Everyway That I Can в Общомедия

„Everyway That I Can“ (на български: По всеки начин, по който мога) е песента, която печели Евровизия 2003 в Рига, Латвия, със 167 точки. Песента е изпята на английски език от турската певица Сертаб Еренер.[1]

Творческа история[редактиране | редактиране на кода]

Песента е написана от Демир Демиркан в началото на 2003 г. и продуцирана и аранжирана от Озан Чолакоглу, който е известен с творбите си с Таркан. Турската телевизия TRT избира нейната песен, за да представи Турция в Евровизия 2003 в Рига, Латвия.[2] Първоначално, песента „Everyway That I Can“ предизвика спор из турската общественост, смятана твърде поп ориентирана от някои хора. Критиката възниква и от решението на Сертаб Еренер да изпълнява песента на английски език, а не на турски език. Песента, която съчетава струни с висок темп с турските традиционни инструменти, не се считаше за толкова голям фаворит за победата – всъщност руския дует „Тату“ са най-водещите фаворити.[3] По време нагласуването Русия, Турция и Белгия сменят местата си на върха няколко пъти, преди Словения, която е последната страна, която дава своите точки, в крайна сметка да дава на Турция победата с преднина от само с две точки пред Белгия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Everyway That I Can – info
  2. Internet Archive Wayback Machine // Web.archive.org, 2003-12-09. Архивиран от оригинала на 2005-12-11. Посетен на 2012-04-09.
  3. År 2003 Архив на оригинала от май 21, 2012 в Wayback Machine.