Half-Life 2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Half-Life 2
Half-Life 2 Logo.svg
Hello again Gordon Freeman (45512833).jpg
Информация
Производител Valve Software
Издател ValveSoftware
Издадена на 2004
Жанр шутър от първо лице
Други части Half-Life 2: Episode One, Half-Life 2: Episode Two,Half-life 2 Episode Three.
Уебсайт http://www.half-life2.com/
Half-Life 2 в Общомедия

Half-Life 2 е компютърна игра, продължение на футуристичния екшън от първо лице Half-Life създаден от Valve.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пусната е на пазара 16 Ноември 2004 г. след петгодишна разработка. Можело е да бъде пусната още 2003 г., но се забавя заради изтичане в Интернет на изходния код. Играта получава много добри ревюта и одобрението на критиците, печелейки над 35 награди за игра на годината. Играта се развива във въображаемия град „Сити 17“ в близкото бъдеще. Half-Life 2 следва съдбата на учения Гордън Фриймън (който е кръстен на физика Фриймън Дайсън). Той трябва да се бори с много неблагоприятни случайности и срещу него отново се изправят извънземни. В своята борба към него се присъединяват различни съюзници включително бивши колеги от Блек Меса и потиснати граждани на Град 17.

Играта използва графичната машина Source заедно със силно модифициран физичен енджин Havok. Half-Life 2 е акламирана заради прогреса си с в сферата на компютърната анимация, звукът, изкуственият интелект и физичният енджин. До днес са продадени 2 милиона копия от тази игра. По приблизителни оценки 25% от тях са закупени чрез системата Steam.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Във въведението G-Man говори с Гордън Фриймън. Светът е превзет от така наречените извънземни Combine, които са приветствани от Доктор Брийн(Администратора на Блек Меса).Играта започва с пристигането на главния герой в Град 17 — град, инспириран от "1984" на Оруел. Гордън се среща с Барни Калхун и се отправя към лабораторията на Доктор Айзък Клайнер чрез помощта на Аликс Ванс. Там той трябва да бъде телепортиран до лабораторията на Илай, но телепортът се разваля заради Ламар (Headcrab), който е отглеждан от д-р Клайнер и за кратко време по погрешка се телепортира в кабинета на Брийн, след което докторът предупреждава Combine за присъствието на Фриймьн в Град 17. Барни съветва Фриймън да поеме по каналите на града и да стигне до лабораторията на Илай Ванс. После Аликс му дава устройство, известно като Гравитационно оръжие (Gravity Gun) и след това му представя куче, което е големият домашен любимец-робот. Интеграторите (Combines) атакуват лабораторията, като принуждават Фриймън да избяга през стария тунел към Рейвънхолм, за да стигне до „крайбрежието“ да повика помощ.

В Рейвънхолм Интеграторите са обстрелвали градчето с Headcrab canisters и почти всички хора са мъртви и превърнати в зомбита, а единственият жив човек там е Отец Григорий. Григорий помага на Фриймън да избяга от Рейвънхолм и да се насочи към следващата си цел — корабостроителницата извън Сити 17 по крайбрежието. Там той получава информация по радиото от Аликс, че Илай е бил хванат и отведен в Нова Проспект. Гордън стига дотам и намира Илай и Доктор Мосман. Аликс отново се присъединява към него, като Доктор Мосман прави разсейване в пространството, през което тя и Илай се телепортират в Цитаделата, а Аликс и Гордън се пренасят в лабораторията на Клайнер, но поради неизправност в екипировката те се телепортират седмица по-късно. През тази седмица съпротивата срещу извънземните става огромна. Фриймън завежда бунтовници до Цитаделата, за да му помогнат да освободи Илай Ванс, докато Аликс помага на Доктор Клайнер да избяга от лабораторията. Докато Фриймън с помощта на Барни Калхун унищожават специалното устройство, което пречи на съпротивата да се разгърне, Аликс бива хваната и отведена в Цитаделата. Гордън влиза в Цитаделата през подземен вход. Всички негови оръжия биват отнети след като навлиза в магнитно поле, но поради грешка в системата, само Гравитационното оръжие остава и придобива извънредно голяма сила. Фриймън освобождава Илай. Той и Аликс следват Брийн до реактора, където се опитва да избяга с телепорт до място далече от Земята. Фриймън успява да попречи на Брийн да избяга и спира силата на Цитаделата. Това довежда до масивна експлозия, която е краят на Half-Life 2 от този момент започва Half-Life 2: Episode one.

Българското в Half-Life 2[редактиране | редактиране на кода]

В тази игра има доста български елементи. На две места в играта може да се забележи надпис,на който пише „Цимент“, в началото на играта, ако се огледате ще забележите човек, държащ вестник "Работническо дело" - имената на тези неща са написани на чист български език. Предполага се, че причината тези неща да са в играта е, че художественият директор е французинът с български произход Виктор Антонов.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]