Hello Neighbor

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hello Neighbor
Информация
Държава САЩ
Русия
ПроизводителDynamic Pixels
Eerie Guest Studios
ИздателTinyBuild
Издадена наWindows, Xbox

8 декември 2017 г.
Switch, PS4, iOS, Android

26 юли 2018 г.
ЖанрСтелт, Сървайвал хорър
Режим на играВидеоигра за един играч
ПлатформаMicrosoft Windows

Xbox One
Nintendo Switch
PlayStation 4
iOS
Android

Stadia
ЕнджинUnreal Engine

Hello Neighbor (Здравей, съседе) е сървайвал хорър стелт игра, разработена от руското студио Динамик Пикселс и публикувано от tinyBuild. Първоначално е издадена като публични алфи от 2016 до 2017 г. Напълно приложима става на 8 декември 2017 г. на Microsoft Windows и Xbox One, а по-късно на PlayStation 4, Nintendo Switch, iOS и Android на 26 юли 2018 г.

В играта играчите влизат в ролята на Ники Рот, който разследва своя страшен и мистериозен съсед на име Теодор Питърсън (наричан обикновено г-н Питърсън или Съседът). Целта им е успешно да се промъкнат в мазето на къщата на съседа, за да разкрият мрачна тайна, като същевременно избегнат да бъдат заловени от него.[1] Изкуственият интелект на играта променя поведението на съседа въз основа на предишни действия на играча, като например поставя капани по пътищата, които играчът е следвал при предишен опит.[2][3][4]

Въпреки че първоначалните алфа версии на Hello Neighbor бяха приети положително от феновете и критиците, крайният продукт получи предимно отрицателни отзиви. Критиците не одобриха геймплея, схемата за управление и техническото изпълнение, въпреки че някои похвалиха историята, мистериозните елементи и художествения стил. Въпреки негативния прием, играта дава началото на франчайз, който започва с предистория - Hello Neighbor: Hide and Seek, издадена през декември 2018 г. Два мултиплейър спин-офа, Secret Neighbor и Hello Engineer, са пуснати съответно през октомври 2019 г. и октомври 2021 г. Самостоятелно продължение, Hello Neighbor 2, се очаква да излезе през декември 2022 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Дете, на име Ники Рот, гони топка по надолнище на улица, когато чува писъци, идващи от къщата на съседа, която принадлежи на Теодор Питърсън. Ники решава да разследва и става неволен свидетел на това как г-н Питърсън заключва някого в мазето си. Той се прокрадва в къщата, намира ключовете за мазето и влиза там. Открива, че то изглежда като импровизиран подземен затвор, но без затворник. По този начин г-н Питърсън го преследва и заключва в подземието. Във второ действие той се измъква от килията си и достига повърхността, откривайки, че г-н Питърсън е издигнал барикада около имота си, само и само да не избяга. Ники е принуден да реши няколко пъзела, за да си проправи път извън имота на г-н Питърсън. Веднага щом прескача барикадата, се връща вкъщи.

В първо и второ действие всеки път, когато Ники е заловен от Питърсън, преди да достигне целта си, сънува реалистични аспекти от миналото на съседа си. Това постепенно разяснява предисторията на г-н Питърсън, която предполага, че някога е бил семеен мъж. Неговата съпруга и дъщери биват убити в два отделни инцидента, вследствие на което става отшелник, и от скръб заключва сина си в мазето, за да го предпази от външния свят. Предисторията му също разкрива допълнителни подробности в книгата Здравей съседе: Липсващите части и играта Здравей съседе: Криеница.

Години по-късно Ники е изгонен от апартамента си и решава да се върне в стария си дом. Градът от детството му е претърпял нечестива съдба. Той намира къщата си в отчаяно положение, а тази на Питърсън е купчина руини. Докато оглежда съборетината, Ники е пресрещнат от създание, приличащо на тъмна сянка, прибягва към къщата си, където намира стари снимки на себе си като дете. Има позвъняване и след като отговаря, вижда сянката пак. Мислейки, че е халюцинирал, той заспива като част от терапия. Събуден е от писъка на дете и открива, че къщата на Питърсън е на мястото си и по-невъобразима от всякога. Той се научава на сюрреалистични умения, които му помагат по-късно.

Евентуално той влиза в мазето вече по-пораснал. Когато Ники се опитва да се махне, той се озовава в ситуация, в която трябва да събори гигантски г-н Питърсън, за да се добере до изхода на гърба му. След като го прави, той трябва да предпази по-младото си аз от грамадни тъмни сенки, наречени „Нещото“. Всеки път щом Нещото атакува Ники, той расте до такава височина, до която размерът му ще позволи равнопоставена битка с Нещото. Забелязва, че по-младото Ники бяга отчаяно към прозореца, като че ли да потърси помощ, свива рамена и побягва с тъга. В стаята има доста по-малък вариант на Нещото. Г-н Питърсън е залостил вратата и поставил огромен стол, която играе ролята на страховете, които г-н Питърсън никога не е успявал да преодолее. Нещото стои вдясно от вратата, а зад него има друга врата със знак за изход над него.

От събитията в играта се подразбира, че по-голямата част от трето действие и финала е кошмар, случващ се в главата на Ники и че бягството му от къщата означава, че той най-накрая се примирява с отвличането си като дете от ръцете на г-н Питърсън. Никита Колесников (дизайнерът на играта) обаче потвърждава, че нищо в играта не е сън, за голямо объркване на феновете поради заспиването на Ники в началото в трето действие.

Франчайз[редактиране | редактиране на кода]

игри[редактиране | редактиране на кода]

През юли 2020 г. tinyBuild придобива екипа на разработчиците от Dynamic Pixels, за да създаде ново студио на име Eerie Guest Studios, и инвестира 15 милиона щатски долара в поредицата Hello Neighbor.[5]

Hello Neighbor: Hide & Seek[редактиране | редактиране на кода]

Предистория на „Hello Neighbor", озаглавена „Hello Neighbor: Hide & Seek" Беше обявена по време на PAX West през август 2018 г. и пусната на 7 декември 2018 г. за същите платформи като оригиналната игра, включително и за системи, които не са на Microsoft.[6] Действието се развива няколко години преди събитията в оригиналната игра, а в Hide & Seek се разглеждат събитията в живота на г-н Питърсън, които са го накарали да стане отшелник.[7] Геймплеят е сходен с този на „Hello Neighbor", но вместо Ники играчът управлява дъщерята на г-н Питърсън - Mya, която играе на криеница с брат си Aaron (който заема мястото на съседа) в различни измислени сценарии. Историята се разказва чрез прекъсвания между нивата, които разкриват, че майката на децата загива в автомобилна катастрофа по време на събитията в играта. В скръбта си Аарон по-късно бута Мия от покрива на къщата, което води до нейната случайна смърт.

Secret Neighbor[редактиране | редактиране на кода]

Secret Neighbor, мултиплейър спин-оф на Hello Neighbor, беше обявен на 10 юни 2018 г. и пуснат на 24 октомври 2019 г. за Xbox и PC.[8] Действието в него се развива между първите две действия на Hello Neighbor и проследява приятелите на Ники, които се опитват да го спасят от къщата на г-н Питърсън. Децата са представени от различни класове, всеки със своите уникални умения и способности, и трябва да съберат ключовете, необходими за отключване на вратата към мазето на къщата. Едно от децата обаче е маскираният г-н Питърсън и разполага с различни класови способности, които може да използва, за да обърка, измами, залови или по друг начин да попречи на децата да постигнат целта си.

Hello Engineer[редактиране | редактиране на кода]

Hello Engineer, мултиплейър игра за конструиране на машини, развиваща се във вселената на Hello Neighbor, беше обявена на 20 октомври 2020 г. Четири дни по-късно е пуснат трейлър за разкриване на геймплей. В Hello Engineer група играчи изследват отворен свят, базиран на изоставения увеселителен парк „Златната ябълка", и трябва да събират скрап, за да построят различни машини, като същевременно избягват опитите на г-н Питърсън да ги хване. Играта беше пусната за услугата за игри в облака Google Stadia на 26 октомври 2021 г.[9]

Hello Neighbor Diaries[редактиране | редактиране на кода]

Hello Neighbor Diaries, мобилен спин-оф на първия Hello Neighbor, е пуснат в 11 региона на 22 юни 2022 г. като тестово издание и предстои да бъде пуснат в световен мащаб. Първоначално е пусната като Nicky's Diaries в мобилния порт на първата игра. Действието се развива в рамките на книжния франчайз, а младият Ники Рот трябва да сглоби загадките от детството си.

Hello Neighbor 2[редактиране | редактиране на кода]

По-късно се разкрива, че новата игра Hello Neighbor, първоначално озаглавена Hello Guest, е предварителната алфа версия на Hello Neighbor 2, а на 23 юли 2020 г. тя беше обявена за официално продължение на оригиналната игра. В същия ден е пусната и Алфа 1, а Алфа 1.5 излиза на 26 октомври 2020 г.[10] е обявено, че продължението ще бъде налично за Microsoft Windows и Xbox Series X/S.[11] На 10 декември 2021 г. е обявено, че на 7 април 2022 г. ще бъде пусната затворена бета версия, която ще бъде достъпна само за тези, които са направили предварителна поръчка на играта. На 10 февруари 2022 г. е обявено, че Hello Neighbor 2 ще излезе и за PlayStation 4 и 5. tinyBuild обявява, че пълната версия на играта се очаква да излезе на 6 декември 2022 г.[12]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pereira, Chris. Hello Neighbor, The Game About Sneaking Into Your Neighbor's House, Debuts New Alpha Update // CBS Interactive, 4 May 2017. Посетен на 28 August 2017.
  2. D'Anastasio, Cecilia. A Horror Game Where The AI Learns From Your Every Move // Future Publishing, 29 September 2016. Посетен на 20 May 2017.
  3. Chalk, Andy. Watch the guy next door get creepy in two new Hello Neighbor trailers // PC Gamer. 23 November 2016. Посетен на 28 August 2017.
  4. Lemon, Marshall. Hello Neighbor is a horror game about breaking into someone's house // 1 October 2016. Посетен на 28 August 2017.
  5. Takahashi, Dean. TinyBuild acquires Hello Neighbor devs and will invest $15 million in franchise // VentureBeat. 16 July 2020. Посетен на 16 July 2020.
  6. Hello Neighbor: Hide and Seek Set To Launch This Friday // 4 December 2018. Посетен на 10 December 2018.
  7. Lane, Rick. Hello Neighbor is getting a prequel // PC Gamer. 31 August 2018. Посетен на 31 August 2018.
  8. Hello, Neighbor's Newest Upcoming Entry Capitalizes On The One-Versus-Many gameplay stylized by Dead By Daylight, Evolve // 22 October 2019. Посетен на 2 November 2019.
  9. Re: 20+ games now powered by Stadia platform features that change the way you play // 2021-10-26. Архивиран от оригинала на 2023-08-05. Посетен на 2022-09-23.
  10. Spandl, Ariana. Hello Neighbor 2 Alpha 1.5: Spooky Scary Raven Brooks // Xbox Wire. 26 October 2020. Посетен на 26 October 2020.
  11. ((en)) Hello Neighbor 2 Announced for Xbox Series X, 2022 Release - IGN, https://www.ign.com/articles/hello-neighbor-2-xbox-series-x-release-date, посетен на 25 юли 2020 
  12. LeBlanc, Wesley. Hello Neighbor 2 Gets December Release Date // 8 April 2022. Посетен на 2022-05-23.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hello Neighbor в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​