Hybodus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hybodus
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Hybodontiformes
семейство:Hybodontidae
род:Hybodus
Научно наименование
L. Agassiz, 1837
Обхват на вкаменелости
Hybodus в Общомедия
[ редактиране ]

Hybodus („гърбав зъб“) е изчезнал род хрущялни риби. Появяват се към края на пермския период и изчезват по време на късния креда. По време на триазичния, юрския и кредния период се развиват особено успешно и могат да бъдат срещнати в плитки морета по целия свят.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Смята се че Hybodus са били опортюнистични хищници. На дължина са достигали около 2 m, имали са класическа аеродинамична торпедообразна форма (като при съвременните акули), завършваща с две плавателни гръбни перки, благодарение на които са могли да плават и маневрират точно и лесно. Устите им не са били големи и се предполага, че не са ловували големи животни, а вероятно менюто им е включвало широка гама от по-дребни животни.

Hybodus имат няколко особености с които се различават от останалите видове примитивни акули: имали са два вида зъби – едните са остри зъби, които са служили за хващане на плъзгави риби, а вторите са плоски зъби – използвани за трошене на различни видове ракообразни и черупчести животни; също така, предната им гръбна перка е имала костно острие, вероятно служещо за защита – ако по-голям хищник се опитал да захапе и погълне акулата, тя повдигнала гръбната си перка и острия връх пронизал небцето на нападателя. Мъжките екземпляри са имали класпери – подобни на пенис органи, чрез които са пренасяли семенната течност в отвора на женската. Този орган се среща и при съвременните акули.[1]

За пръв път зъб от този вид е намерен в Англия през 1845 г.,[2] а най-ранните вкаменелости на Hybodus са намерени през 90-те гонини в „Dinosaur Park Formation“ и са датирани от преди 68,6 до 66 милиона години.[3]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Hybodus houtienensis
  • ?Hybodus butleri
  • ?Hybodus obtusus
  • ?Hybodus parvidens
  • ?Hybodus rajkovichi
  • ?Hybodus montanensis

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London, Marshall Editions, 1999. ISBN 1-84028-152-9. с. 28.
  2. Hybodus – Facts and Pictures // Dinosaurs – Pictures and Facts. Посетен на 28 март 2018.
  3. Fishes of the fluvial beds // Dinosaur Provincial Park: A Spectacular Ancient Ecosystem Revealed. Bloomington and Indianapolis, Indiana University Press, 2005. ISBN 0-253-34595-2. с. 94, 167 – 185.