ICN.bg

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Интернет Корпорейтед Нетуъркс ЕООД
Тип Еднолично дружество с ограничена отговорност
Индустрия уеб хостинг
Услуги уеб хостинг, домейн имена, SSL сертификати, облачен хостинг, виртуални сървъри, наети сървъри, бизнес имейл

„Интернет Корпорейтед Нетуъркс“ ЕООД (международно име ICN.Bg) е българска уеб хостинг компания, създадена през 2004 г. Компанията разполага с два офиса – в София и Монтана. Изпълнителен директор на компанията е Юлиян Бориславов.

Освен уеб хостинг, част от услугите, които компанията предлага на клиентите си включва – домейн имена, SSL сертификати, облачен хостинг, бизнес имейл, виртуални и наети сървъри. „Интернет Корпорейтед Нетуъркс“ се счита за пионер в предлагането на редица хостинг услуги за първи път на българския пазар.

История[редактиране | редактиране на кода]

2004 – 2009[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е стартирана през 2004 г. от Юлиян Бориславов и текущия Технически директор, Борислав Бориславов. Първото работно място, с което разполагат, е малък гараж. Компанията се разраства бързо и през 2006 г. получава признание за най-добра хостинг компания според списание PC World[1].

2010 – 2012[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г., ICN.Bg изгражда инфраструктурата на най-посещавания сайт за годината в България – svetovno.bnt.bg – сайт на Българската национална телевизия за световното първенство по футбол. През 2011 г. иновативната компания пуска за първи път на българския пазар публичен облачен хостинг[2]. Хостинг услуга, базирана на Cloud computing (изчисления в облак) технологията.

2013 – 2016[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. в съвместен проект с „Парафлоу комуникейшънс“ ООД, компанията внедрява към системите си най-висок клас блейд сървъри Cisco UCS, с което съвместно получава награда „Business Acceleration“ на Балканите от Cisco[3].

В същата година компанията пуска на пазара имейл платформата cMail Pro – софтуер улесняващ бизнес комуникациите. Продуктът се превръща в един от най-успешните за компанията, като той се използва от африканския интернет доставчик Sudatel[4], френския телеком Orange Group[5], българския Национален институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла[6], Община Аврен[7], както и частни компании[8][9][10].

През 2013 и 2014 г. „Интернет Корпорейтед Нетуъркс“ стартира няколко инициативи, които имат за цел да подпомогнат нарастващата младеж да развива своите умения по информационни технологии. През 2013 г. съвместно с „Девижън“ ООД, компанията стартира Bgschool – проект подпомагащ развиването на умения в областта на уеб дизайна и програмирането[11]. През 2014 г. е дадено начало на ICN.Bg UniversITy[12] – отворени обучения на тема системна администрация. В същата година компанията започва да си партнира с бизнес академията 9 Academy[13].

През 2014 г. компанията става първа за страната в предлагането на част от 1400-те нови за времето си gTLD домейн разширения[14]. 10-годишнината на компанията също така е ознаменувана с престижно отличие за място в топ 6 на най-добрите международни хостинг доставчици от популярния панел за управление cPanel[15]. През 2014 г. компанията получава гаранция за качеството на услугите си от Международната организация по стандартизация след сертифицирането по международния стандарт ISO 9001:2008.

2015 г. започва за компанията с отварянето на втори център за подръжка в град Монтана. През лятото на същата година „Интернет Корпорейтед Нетуъркс“ става част от най-големия публичен Cloud в света – OnApp Federation[16]. През 2015 г. започва и партньорството им с българското издание на конференцията WordCamp[17]. Това е събитие, насочено към потребителите на системата за управление на съдържанието (CMS), WordPress.

В края на 2015 г. и началото на 2016 г. компанията започва интеграцията на още една иновативна и бързо развиваща се технология – Docker хостинг. Това открива нови възможности за българската ИТ сфера. С това си начинание „Интернет Корпорейтед Нетуъркс“ става втората компания в света след Google, която осъществява интеграцията на Docker и Kubernetes[18].

2017 –[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 г. компанията усвоява още една нова технология в света на сървърните конфигурации – NVMe (комуникационен стандарт, разработен за полупроводниковите дискови устройства).

През същата година се състои отварянето на втори център за данни от клас 3 в град Монтана. Така компанията се сдобива с втора локация в България след София, където да разполага част от сървърите си. Освен в рамките на страната, компанията се възползва и от дата център в Дюселдорф, Германия[19].

2017 г. също така се запомня за компанията с редица отличия и награди. В наградите на B2B Media „Интернет Корпорейтед Нетуъркс“ грабва два приза – Бизнес проект на годината (за продукта си cMail Pro) и Бизнес сделка на годината (за сключването на международни сделки за същия продукт)[20]. През февруари месец българската хостинг компания получава награда от ICT Media. Тя е за ИТ проект на годината в категория „Телекомуникационни и комунални услуги“ за внедряването на софтуерния си продукт ActiveAuth, в системите на националния телеком на Шри Ланка – Sri Lanka Telecom[21].

2017 г. компанията отбелязва със сертифициране по ISO 27001:2013, международен сертификат за сигурност[22].

През 2017 г., ICN.Bg подкрепя Младежкия фестивал „Диана“ в гр. Монтана[23]. Продължава и развитието на инициативата Bgschool, подпомагаща развитието на ИТ умения при подрастващите. През 2018 г. над 1500 деца получават безплатен хостинг за една година в рамките на програмата DigitalKidZ: "Училище с отворен код“[24].

През 2018 г. се появява новата им услуга „ICN.Bg Sitebuilder“[25], както и нов потребителски панел. Двете нововъведения целят да улеснят работата на потребителите на компанията.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

 • 2006 г. – награда за „Най-добра хостинг компания“ според списание PC World.
 • 2013 г. – награда „Business Acceleration“ на Балканите от Cisco[3].
 • 2017 г. – награда „Бизнес проект на годината“ на B2B Media[20].
 • 2017 г. – награда „Бизнес сделка на годината“ на B2B Media[20].
 • 2017 г. – награда „ИТ проект на годината в категория Телекомуникационни и комунални услуги“ на ICT Media[21].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. PC World
 2. Юлиян Бориславов: Облачният бизнес расте с над 30% годишно в България
 3. а б „Парафлоу получи наградата на Сиско „Business Acceleration“ за Балканите“, архив на оригинала от 5 април 2017, https://web.archive.org/web/20170405160923/http://news.sagabg.net/paraflou-poluchi-nagradata-na-sisko-business-accel.html, посетен 5 април 2017 
 4. Африкански IT компании търсят български комуникационни решения
 5. ICN.Bg внедри cMailPro в телеком гиганта Orange
 6. Национален Институт за Изследване на Вино, Спиртни Напитки и Етерични Масла избира cMailPro за своята сигурна имейл комуникация
 7. cMailPro подсигурява комуникациите на Община Аврен
 8. „Димитър Маджаров“ използва cMailPro, за да оптимизира своята бизнес комуникация
 9. cMailPro в помощ на дигиталните агенции
 10. cMailPro подсигурява комуникациите на спедитора Орбит ЕООД
 11. Bgschool дава шанс на младежи да развиват ИТ таланта си
 12. ICN.BG UniversITy – как изглежда съвременния университет през очите на бизнеса и младите специалисти
 13. Добра идея + усилен труд = успех
 14. България поддържа инфраструктурата на новите gTLD домейн имена
 15. Българска компания отличена в топ 6 най-добри международни хостинг доставчици от cPanel
 16. ICN.Bg стана част от публичния облак OnApp Federation
 17. Благодарим на ICN за подкрепата на WordCamp Sofia като сребърен спонсор
 18. Docker хостинг – нови възможности от най-иновативната хостинг компания ICN.Bg[неработеща препратка]
 19. Дата центрове на сървърната база на ICN.bg
 20. а б в Отличените компании 2017
 21. а б Хостинг компанията ICN.Bg е наградена за ИТ проект на 2017 година
 22. ICN.Bg с ISO 27001:2013 за информационна сигурност
 23. Стягат второто издание на Младежкия фестивал „Диана“ в Монтана
 24. Над 1500 деца ще получат безплатен хостинг от ICN.bg за една година
 25. Услуга на ICN.Bg улеснява създаването на уеб сайтове