Интегрирана цифрова подобрена мрежа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от IDEN)

Интегрираната цифрова подобрена мрежа /ИЦПМ/ (на английски: Integrated Digital Enhanced NetworkIDEN) е мобилна телекомуникационна технология, разработена от Моторола, която предоставя на своите потребители предимствата на магистрално радио и клетъчен телефон. Тя е наречена първата мобилна социална мрежа от много анализатори в технологичната индустрия.[1] ИЦПМ поставя повече потребители в дадено спектрално пространство в сравнение с аналоговите клетъчни и двупосочните радио системи, като използва компресия на реч и множествен достъп с разделяне по време (TDMA).

ИЦПМ е универсален стандарт, който включва не само гласова комуникация, но и услуги за съобщения, гласова поща, технологии за предаване на данни и други услуги, присъщи на съвременните цифрови клетъчни мрежи.[2]

Радио в клетка на ИЦПМ

Използва се в континентите Америка и Азия.

Работни честоти[редактиране | редактиране на кода]

ИЦПМ работи на стандарта за честотен диапазон за Америка и Азия 805–821 / 855–866 MHz. Стандартът позволява разполагането на до 240 информационни канала в обхват 1 MHz. В същото време размерът на зоните на покритие на базовите станции в системите IDEN е по-малък, отколкото в системите с други стандарти, което се обяснява с ниската мощност на абонатните терминали (0,6 W за преносими станции и 3 W за мобилни).[3]

ИЦПМ е проектирана и лицензирана да работи на отделни честоти, които може да не са съседни. Мрежата работи на канали с ширина 25 kHz, но заема само 20 kHz, за да осигури защита от смущения чрез предпазни ленти. За сравнение, клетъчният TDMA (Цифрова ПМТС /AMPS/) е лицензиран на блокове от канали с ширина 30 kHz, но всяко излъчване заема 40 kHz и е в състояние да обслужва същия брой абонати на канал като IDEN. ИЦПМ използва дуплексиране с честотно разделяне на каналите, за да предава и получава сигнали отделно, като лентите за предаване и приемане са разделени с 39 MHz, 45 MHz или 48 MHz в зависимост от използваната честотна лента.

ИЦПМ поддържа три или шест потребителя на взаимно свързване (телефонни потребители) на канал и шест потребители за изпращане (потребители „натисни, за да говориш“ /на английски: push-to-talk/) на канал, използвайки множествен достъп с разделяне по време. Времевите интервали за предаване и получаване, присвоени на всеки потребител, са умишлено изместени във времето, така че никога да не се налага един потребител да предава и получава едновременно. Това елиминира необходимостта от дуплексер в мобилния край, тъй като може да се извърши дуплексиране с разделяне по време на използването на RF секция.

Хардуер[редактиране | редактиране на кода]

Първият комерсиален телефон в ИЦПМ е L3000 на Моторола, който е пуснат през 1994 г. За по-ранните телефони е използвано като лого Lingo, което означава Link People on the Go. Повечето съвременни телефони в ИЦПМ използват SIM карти, подобни на SIM картите на GSM телефоните, но несъвместими с тях. Ранните модели ИЦПМ, като i1000plus, съхраняват цялата информация за абоната в самия телефон, изисквайки данните да бъдат изтеглени и прехвърлени, ако абонатът иска да смени слушалката. По-новите телефони, използващи SIM технология, правят надграждането или смяната на телефони толкова лесно, колкото и смяната на SIM картата. Съществуват четири SIM карти с различен размер, SIM карти "Endeavour" се използват само с i2000 без данни, SIM карти "Condor" се използват с двуцифрени модели (например i95cl), като се използва SIM с по-малко памет от трицифрените модели (i730, i860), "Falcon" SIM се използват в трицифрените телефони (i530, i710) и четат по-малката SIM за обратна съвместимост, но някои разширени функции, като допълнителна информация за контакт, не се поддържат от по-старите SIM карти. Има и SIM карта "Falcon 128", която е същата като оригиналната "Falcon", но с удвоен размер на паметта, която се използва на нови 3-цифрени телефони (i560, i930).

Взаимосвързаната страна на ИЦПМ използва GSM сигнализация за настройка на разговори и управление на мобилността, като стекът на протоколите Abis е модифициран, за да поддържа допълнителните функции на ИЦПМ. Моторола е нарекла този модифициран стек „Mobis“.

Всеки базов сайт изисква точно време и информация за местоположението, за да синхронизира данните в мрежата. За получаване и поддържане на тази информация всеки базов сайт използва GPS сателити, за да получи прецизна справка за времето.

Оператори[редактиране | редактиране на кода]

Държавите, които са имали IDEN мрежи, са САЩ, Канада, Мексико, Коста Рика, Пуерто Рико, Салвадор, Гватемала, Колумбия, Бразилия, Аржентина, Чили, Перу, Китай, Индия, Корея, Гуам, Филипините, Тайланд, Сингапур, Йордания, Израел и Саудитска Арабия Арабия. Използват честота 800 MHz.[4][5][6][7]

Разширяване[редактиране | редактиране на кода]

Широколентовата ИЦПМ (ШИЦПМ или WIDEN) е софтуерна надстройка, разработена от Моторола и партньори за нейния ИЦПМ подобрен специализиран мобилен радио (или ESMR) протокол за безжична телефония. WIDEN позволява на съвместими абонатни устройства да комуникират през четири комбинирани канала с ширина 25 kHz за честотна лента, осигуряваща скорост на предаване на данни до 100 kbit/s. Протоколът обикновено се счита за безжична клетъчна технология 2,5G.

Първото устройство, съвместимо с WIDEN, е PC карта Motorola iM240, която позволява скорости на предаване на данни до 60 kbit/s. Първите телефони със софтуерна надстройка WIDEN са Motorola i850 и i760, които са пуснати в средата на лятото на 2005 г. Търговският старт на WiDEN е пускането на Motorola i870 на 31 октомври 2005 г., но повечето хора така и не успяват да изпитат възможността ШИЦПМ в своите телефони. WIDEN се предлага и в смартфона i930/i920. Тъй като ШИЦПМ е технология 2,5G, с навлизането на мрежите 3G Спринт Некстел Корпорейшън престава да я използва и развитието ѝ става нецелесъобразно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lawson, Stephen. Sprint's iDEN finally headed for sign-off // Computerworld.com, 7 декември 2010. Архивиран от оригинала на 2014-08-21. Посетен на 2024-01-29.
  2. Motorola // Архивиран от оригинала на 2016-03-05. Посетен на 28 март 2014.
  3. iDEN // Архивиран от оригинала на 2014-03-28. Посетен на 28 март 2014.
  4. Airtel Wireless launches Albertan iDEN network // TeleGeography, 2006-07-09. Архивиран от оригинала на 2016-10-11. Посетен на 2024-01-29.
  5. Con Edison selects Ericsson to manage internal network in New York City // GlobeNewswire, 2014-05-06. Посетен на 2023-10-29.
  6. ULS License - Other Indust/Land Transp. 806-821/851-866 MHz, Trunked License - WPUJ942 - CONSOLIDATED EDISON COMPANY OF NEW YORK, INC. - Frequencies Summary // Federal Communications Commission. Посетен на 2023-10-29.
  7. Integrated Digital Enhanced Network (iDEN) // Signal Identification Wiki. Посетен на 2023-10-29.