Корейска фондова борса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от KRX)
Корейска фондова борса
한국거래소
Сградата на борсата в Пусан
Сградата на борсата в Пусан
Информация
Видфондова борса
ГрадПусан, Сеул
Страна Южна Корея
Основана27 януари 2005 г.
Известни
личности
Чой Киунг-Су
(директор)
ВалутаЮжнокорейски вон
Списъци2354
ИндексиKOSPI
KOSDAQ
KRX 100
Сайтwww.krx.co.kr

Корейската фондова борса (на корейски: 한국거래소; на английски: Korea Exchange, KRX) е единственият оператор за обмен на ценни книжа в Южна Корея. Влиза в първите 20 най-големи борси по капитализация ($1,1 трилиона)[1]. Извършва търгове с акции, облигации, фючърси. Тя е със седалище в Пусан, но има офис за паричните пазари и надзора на пазара в Сеул и друго подразделение в Пусан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корейската фондова борса е създадена чрез интегриране на „Korea Stock Exchange“, „Korea Exchange Futures“ и „KOSDAQ Stock Market“ под наименованието „Korea Stock & Futures Exchange Act“. Официално е открита на 19 януари 2005 г. Принадлежи на брокерски компании.

Борсата влиза във Федерацията на фондовите борси на Азия и Океания[2].

Борсови индекси[редактиране | редактиране на кода]

Основен индекс: KOSPI (Korea Composite Stock Price Index) – отразява състоянието на акциите на всички компании, търгуващи се на борсата. Други индекси са KOSDAQ и KRX 100.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))Брой на листваните компании и обща пазарна капитализация, Korea Exchange page on Wikinvest
  2. Официален сайт на Федерацията на фондовите борси на Азия и Океания
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Korea Exchange в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​