Live to Tell

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Live to Tell
песен на Мадона от албума True Blue
Издаденaмарт 1986 г.
Стилпоп музика
Музикален издателIsland Records
КомпозиторМадона
Автор на текстаМадона
Езиканглийски език
Live to Tell в Общомедия

„Live to Tell“ е песен на американската певица Мадона от 1986 г. Песента е композирана и продуцирана от Мадона заедно с Патрик Ленърд.

„Live to Tell“ е заглавна песен от филма „От упор“ (At Close Range), с участието на Мадона и тогавашния ѝ съпруг Шон Пен. Песента намира място в класацията на Билборд. Тъй като музиката от филма не е издадена във формат музикален албум, песента за пръв път излиза с албума на Мадона „True Blue“.

Песента е определяна като важен скок за творчеството на Мадона. „Live to Tell“ е разглеждана като първата песен със сериозно съдържание на певицата и е определяна за най-добрата по отношение на композиция и вокали до това време.

Песента е едва втората балада на Мадона, издадена във формат сингъл. За разлика от „Crazy for You“ – предишната издадена балада, „Live to Tell“ не е на любовна тематика, а разказва за събирането на сили за изправяне срещу трудностите.

„Live to Tell“ влиза и в листа на изпълняваните песни от турнето Confessions Tour. Аранжиментът на песента е изцяло променен – с орган. Мадона я изпълнява разпъната на кръст, което ѝ донася гнева на Църквата. Певицата коментира конфликта си с Църквата, обяснявайки, че изпълнението ѝ символизира посланието от Библията, че всеки сам носи своя кръст.