Maclura pomifera

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Maclura pomifera
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Розоцветни (Rosales)
семейство:Черничеви (Moraceae)
род:Маклура (Maclura)
вид:M. pomifera
Научно наименование
C.K.Schneid., 1906
Разпространение
Maclura pomifera в Общомедия
[ редактиране ]

Maclura pomifera е ниско до средно високо дърво от род Maclura. Видът е естествено разпространен в Тексас и Арканзас. Пренесена е за първи път в България в началото на 20 век като декоративно растение. Развива добре в цялата страна и понася добре зимните условия в България, но едногодишните фиданки често измръзват при по-силни студове.

Листата са прости и лъскави. Младите растения и клоните на възрастните имат дълги тръни. Плодовете на дървото са коеволюирали в симбиоза с гигантските ленивци, които са се хранили с плодовете и са разпространявали семената му. След изчезването на гигантските ленивци в края на ледниковата епоха, видът вероятно е загубил част от ареала си, но е доказано, че и други видове, като катериците могат да разпространяват семената и да обезпечат възобновяване на популациите. Не е научно доказано, че съществува животински вид, който да консумира месестата част от плодовете, но голямото количество семена в тях са привлекателни за различни гризачи и птици. През 30-те и 40-те години на 20 век милиони фиданки от този вид са използвани за изграждане на огромна система от полезащитни пояси в прериите. Видът е използван широко в САЩ и за изграждане на огради на големи поземлени имоти.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Maclura pomifera (C.K.Schneid., 1906). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)