Чернодробни мъхове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Marchantiophyta)
Чернодробни мъхове
Класификация
царство:Растения (Plantae)
подцарство:Зеленоподобни водорасли (Viridiplantae)
инфрацарство:Стрептофити (Streptophyta)
надотдел:Висши растения (Embryophyta)
отдел:Чернодробни мъхове (Marchantiophyta)
Научно наименование
Stotler & Crand.-Stotl., 2000
Обхват на вкаменелости
Чернодробни мъхове в Общомедия
[ редактиране ]

Чернодробните мъхове (Marchantiophyta) са отдел неваскуларни растения, често дребни по размер и незабележими. Често наподобяват малки неправилни листоподобни плочки, покриващи големи площи на земята, макар че могат да бъдат открити и върху скали, дървета и други относително здрави повърхности. Могат да имат и формата на сплескан мъх. Общият брой на видовете се оценява на 6 000 – 8 000.

Името чернодробни мъхове идва от сходството във формата на някои видове с тази на човешки черен дроб. Съгласно с принципите на хомеопатията, в древността се е смятало, че те могат да се използват за лекуване на чернодробни заболявания.

Чернодробните мъхове се срещат в почти всички екосистеми по света, с изключение на морето и най-негостоприемните райони (пустини, целогодишен лед и други). Както повечето групи растения, те са най-изобилни, както в количество, така и като разнообразие на видовете, във влажните тропични зони. Предпочитат влажни и сенчести места, а някои видове могат да създават проблеми в затъмнените оранжерии.[1]

Hepatopsida са неваскуларни растения, в миналото класифицирани в отдел Мъхове (Bryophyta). Hepatopsida най-вероятно са се отделили от останалите бриофити в самото начало на тяхната еволюция. Отличават се от сходните на външен вид листнати мъхове по едноклетъчните ризоиди.[2] Доминираща е гаметофитната фаза, като спорофитите съществуват за кратък период и са зависими от гаметофита.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Отдел Чернодробни мъхове

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Schuster, Rudolf M. The Hepaticae and Anthocerotae of North America, volume VI, page 19. (Chicago: Field Museum of Natural History, 1992). ISBN 0-914868-21-7. (на английски)
  2. Nehira, Kunito. "Spore Germination, Protonemata Development and Sporeling Development", p. 347 in Rudolf M. Schuster (Ed.), New Manual of Bryology, volume I. (Nichinan, Miyazaki, Japan: The Hattori Botanical Laboratory, 1983). ISBN 49381633045. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Marchantiophyta в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​