Miranda IM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Miranda Instant Messenger е компактен клиент за множество мрежи за обмяна на съобщения. Програмата е с отворен код (под GNU GPL) и работи под Windows. Може да се пуска от флашдрайв.

Miranda IM представлява клиент на модулен принцип, чиито функции се разширяват и изменят чрез много различни плъгини, включително и всички протоколи, като съществуват различни техни версии с различни допълнителни функции. Предлаганата на сайта Миранда е някакъв комплект от базовата програма и най-необходимите плъгини, а на разни сайтове се предлагат други сборки с написани от други плъгини.

Miranda IM има много възможности за промени във външния вид и функционалността му. По - напредналите потребители могат да настроят много аспекти на работата на клиента и да използват възможностите на протокола оптимално и даже повече - има плъгини за протоколи със хакове. Същевременно клиентът остава приятелски настроен към по - неопитните потребители, тъй като притежава прост и разбираем интерфейс.

Ако не се качат плъгините за шарении, Миранда е изключително лек клиент. С двата най-разпространени протокола - ICQ и IRC той може да се пусне на 166/32 RAM, a на PC 200 MHZ/64MB РАМ работи без да личи натоварване.

Поддържани протоколи[редактиране | редактиране на кода]

Забележка - отбелязаните с „Чисто“ протоколи са изцяло осъществени в съответния плъгин. Някои протоколи искат да има съответната програма и/или Интернет Иксплорър, настроен така, че да вижда Интернет. Списъкът не е попълнен докрай.

История на разработката[редактиране | редактиране на кода]

Версии 0.0.x[редактиране | редактиране на кода]

Разработката е започната от Roland Rabien (figbug) на 2 февруари 2000 година. Официалното и име е Miranda ICQ и представлява малък клонинг на оригиналния ICQ клиент. Първата официална версия на Miranda е 0.0.1 и излиза на 6 февруари 2000 година. Тя използва LibICQ, няма поддръжка за история на съобщенията, бази данни и добавки, но има размер под 100KB. Оттогава започва усилено разработване на Miranda ICQ.

Във версия 0.0.4 има сериозна нова функционалност към Miranda - MegaHAL ботът за чат. Той позволява автоматичен чат между Miranda и други ICQ потребители. Поддръжката за добавки се появява с версия 0.0.6. Добавката "Logger" е първата такава в официалния пакет на Miranda, а AutoAway, Status Notify и Talk са първите три допълнителни добавки, достъпни за сваляне.

Версии 0.1.x[редактиране | редактиране на кода]

След появяването на версия 0.0.6.1 на 26 декември 2000, оригиналните разработчици напускат проекта. Тогава Richard Hughes (cyreve) поема развитието на Miranda и пуска първата своя версия 0.1.0.0 на 8 април 2001. Тя е огромен скок напред в сравнение с предишната и по - голямата част от кода е пренаписана. Разделеният прозорец за чатене е първият модул за обмяна на съобщения под формата на добавка. Около версия 0.1.1.0 се появява и поддръжката за MSN, както и възможност за многоезичен интерфейс. Това е първата стъпка на превръщането на Miranda в многоезичен клиент, поддържащ множество протоколи.

След версия 0.1.0.0, Miranda продължава да се развива бързо. По времето на 0.1.2.1 (28 февруари 2002) съществуват около 50 добавки. Съществува и добавка, наречена Lizard, която позволява да се използват "кожи". Разработката на Lizard спира малко след това, тъй като се оказва че добавката не е стабилна. Много от кожите, ползвани от Lizard, могат да бъдат намерени на официалния сайт на Miranda IM.

Версии 0.2.x[редактиране | редактиране на кода]

След мистериозното изчезване на cyreve през юни 2002, разработчиците Martin Öberg (Strickz), Robert Rainwater, (rainwater), Sam K (egoDust) и Lyon Lim (lynlimz) се заемат с проекта. Протоколът MSN се поема от Rako Shizuka, който е участвал и в разработката на първата версия на Yahoo! Messenger протокола, който е третият поддържан от Miranda. Въпреки това, добавката е със затворен код и по - късно е пренаписана от новия разработчик Gennady Feldman, тъй като протоколът се развива и я прави безполезна. MSN е първият протокол който позволява да се направи копие на .dll файла му и да се използват няколко акаунта едновременно.

Първите протоколи, които не са за размяна на съобщения, са RSS News и Weather, които се появяват в този период. Те позволяват потребителят да получава допълнителна информация чрез Miranda. Поради значително разширената поддръжка на протоколи, проектът е официално преименуван на Miranda IM на 17 декември 2002 година.

Версия 0.2 на Miranda IM се появява на 1 февруари 2003, около 3 години след започването на проекта. Версия, коригираща бъгове, се появява след около 2 седмици. По това време са достъпни около 150 добавки за Miranda. След появяването на 0.2 има и дискусия за преименуване на програмата и отстраняване на ICQ поддръжката от ядрото на клиента.


Версии 0.3.x[редактиране | редактиране на кода]

Сериозна промяна във версия 0.3, излязла на 23 юни 2003, е отстраняването на ICQ от ядрото на програмата. Сега вече поддръжката за този протокол е под формата на добавка, както е и тази за MSN и Yahoo! Messenger протоколите. От този момент Miranda IM може да работи без поддръжката за ICQ протокола. В този период проектът се премества на нов сайт - [miranda-im.org miranda-im.org], оборудван с нов форум и листинг на файловете.

Добавките да протоколи на версия 0.3 включват ICQ, MSN, AIM и Jabber. Протоколът Yahoo! вече не е включен в пакета, поради затвореният си код. По - късно е добавена поддръжка за IRC от Jörgen Persson (m8rix), във версия 0.3.1 от 8 август 2003.

Друга сериозна промяна е превръщането на модула за обмяна на съобщения в добавка. Това намалява размера на изпълнимия файл и стимулира бързата разработка на още такива модули. През този период се появяват много вариации на модулите за обмяна на съобщения - SRMM, SRAMM, SRMM_mod и други. Всички те предлагат различни нововъведения и промени на оригиналната версия. Броят добавки за Miranda IM се увеличава бързо. По времето на излизането на версия 0.3.3 на 19 април 2004, има около 250 достъпни добавки.

Версии 0.4.x[редактиране | редактиране на кода]

Версия 0.4 на Miranda IM излиза на 7 април 2005. Тя е първата версия, която има поддръжка за Yahoo! протокола в официалния пакет. Други важни промени са отстраняването от ядрото на модулите за листа с контакти и база данни и превръщането им в добавки. В резултат на това се появяват 4 вариации на модула за листа с контакти - оригинален (clist_classic), такъв с поддръжка за много прозорци (clist_mw), модерна листа с контакти (clist_modern) и по - красива листа, с възможности за промяна на външния вид (clist_nicer). Други известни добавки от този период са тези за обмяна на съобщения в табове (tabsrmm и scriver), HTML логване на съобщения (IE view), добавка за скриптове (mbot) и добавка за meta контакти. По времето на версия 0.4 има повече от 400 достъпни добавки.

Версии 0.5.x[редактиране | редактиране на кода]

Версия 0.5 на Miranda IM излиза на 28 юли 2006. Тя е първата версия, която има unicode поддръжка като опция за сваляне за потребителите на Windows NT, 2000 и XP. Нововъведение е и поддръжката на AIM Oscar, позволяваща на потребителите да обменят файлове и да получават away съобщения. Тази версия предлага и усъвършенствана поддръжка за аватари в различните протоколи.

Версии 0.6.x[редактиране | редактиране на кода]

Версия 0.6 на Miranda IM все още е в разработка, но нововъведенията вече са ясни. Някои от тях са по-добро управление на паметта, използване на нишки и усъвършенствана UTF-8 и UPnP поддръжка.

Планове за бъдещето[редактиране | редактиране на кода]

Съществува дискусия за бъдеща версия 1.0, която ще има напълно пренаписана кодова база и предлагаща функционалност отвъд границите на сегашната архитектура. Очакват се, например, по - добри възможности за ползване на няколко акаунта с един протокол едновременно и по - добра поддръжка за чат между няколко потребители на ICQ протокола. Въпреки усилената разработка, все още не е ясно кога ще излезе версия 1.0.

По - известни добавки[редактиране | редактиране на кода]

  • IEView - емотикони, табове и др.
  • History++ - по - красив и функционален екран за разглеждане на логовете
  • KeepStatus - поддържа ви онлайн ако има проблеми с връзката
  • Last Seen - показва кога за последно даден потребител е видян онлайн и какъв е бил статусът му
  • mToolTip - балони с информация за даден потребител в стил icq5
  • SmileyAdd - добавя поддръжка за т.нар. smilies (или емотикони)
  • Updater - улеснява обновяването на добавките
  • WhoIsReadingMyStatusMsgNotify - показва кой чете вашето съобщения за статуса

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт

Официален сайт на SourceForge

Уики на Miranda IM

Официално уики на Miranda IM

Miranda IM Wizard

WhatsApp for PC - Miranda IM Alternative