Money (песен на Пинк Флойд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Money
песен на Пинк Флойд от албума Dark Side of the Moon
Записанaюни 1972януари 1973 г. в Abbey Road Studio Лондон, Англия
Издаденa23 юни 1973
СтилПрогресив рок, блус-рок, хардрок, фънк рок
Времетраене6:34
ЛейбълHarvest, Capitol
КомпозиторРоджър Уотърс
Автор на текстаРоджър Уотърс
Езиканглийски

Money е шестата песен от албума The Dark Side of the Moon на британската прогресив рок група Пинк Флойд. Песента е композирана от Роджър Уотърс и единствената от албума, която пробива в топ 20 на американските класиции.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Песента е композирана през 1972 година на демо касета в домашното студио в градината на Роджър Уотърс. В оригинал песента е типична английска фолклорна песен (Уотърс казва, че е „превзета и типично английска“), но поради желанието на групата за силен хит и пробив на американския пазар, правят песента с транс-атлантическо звучене. Песента е лесно разпознаваема – започва с нестандартния такт 7/4 и продължава до промяната при солото, когато групата преминава към 4/4 такт. В процеса на миксиране са добавени много ефекти като касови апарати, късане на хартия, хвърляне на чанти пълни с монети, като всички ефекти са записани на многопистови записватели. Money е една от двете песни в албума (другата е Us and Them), в която има саксофонно соло дело на Дик Пери. Дейвид Гилмор признава, че е поканил своя приятел Пери, защото се е притеснявал, че никой друг няма да се съгласи. За разлика от саксофонното соло, при китарното соло тактът се променя на 4/4. Това е така понеже Гилмор е сметнал, че ще е трудно да се изсвири в 7/4. Критиците смятат, че промяната в такт е най-вълнуващото в песента. Текстът засяга негативния аспект на парите, а частта Money, so they say, is a root of all evil today се отнася към Новия завет.

История[редактиране | редактиране на кода]

Самото соло се счита от мнозина за едно от най-добрите изпълнения на Дейвид Гилмор. Ироничното в песента е, че групата печели милиони именно след издаването на сингъла. Оттогава насам песента е неизменна част в изпълненията на живо, едно от най-запомнящите се е на благотворителния концерт Live 8 през 2005 година.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]