Monodelphis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Monodelphis
Monodelphis domestica.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Didelphimorphia Опосуми
семейство: Didelphidae Опосумови
род: Monodelphis
Научно наименование
Уикивидове Monodelphis
Burnett, 1830[1][2]
Monodelphis в Общомедия

Monodelphis e род опосуми от семейство Didelphidae. С изключение на Monodelphis dimidiata всички видове от този род предпочитат влажни гори, намиращи се от Панама до северна и североизточна Аржентина.

Представителите са малко по-едри от домашна мишка. Цветът на космената покривка е изключително разнообразен. Коремната торба не е добре развита. Млечните зърна са подредени в кръг на корема на брой 8 – 14 в зависимост от вида.

Те са всеядни животни, които се хранят с малки гризачи и други гръбначни животни, членестоноги, яйца, мърша, плодове, семена и други растителни храни. Някои видове са предимно насекомоядни.

Бременността продължава по-малко от две седмици. Младите стават независими на около три или четири месеца, а половата зрялост настъпва на четири или пет месеца.

Изучаването на поведението на тези животни е трудно поради това, че са с малки размери, трудно уловими, нощни и дневни и живеят в гъсти тропически джунгли. Крайниците са добре приспособени за дървесен живот. Те са основно активни през нощта, въпреки че някои видове показват тенденция на дневна активност.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2006, дата на проверка: 19 септември 2013