Procambarus clarkii

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Procambarus clarkii
Procambarus clarkii.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Crustacea Ракообразни
клас: Malacostraca Висши ракообразни
разред: Decapoda
инфраразред: Astacidea
семейство: Cambaridae
род: Procambarus
вид: P. clarkii
Научно наименование
Уикивидове Procambarus clarkii
Girard, 1852[1]
Procambarus clarkii в Общомедия

Procambarus clarkii е вид сладководен рак, с естествено местообитание в Югоизточните Съединени щати. Среща се и на други континенти, но тогава се разглежда като интродуциран вид.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Този вид рак достига на размери от 5,5 до 12 cm [2] и на тегло до 50 g [3]. Окраската варира, като може да има от червени до велурено кафяви тонове [3]. Средната продължителност на живот е около 5 години, въпреки че са намирани екземпляри в природата на възраст над 6 години.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Естественият ареал на Procambarus clarkii е в реките на мексиканското и американското крайбрежие на Мексиканския залив, както и вътрешноконтиненталните реки на южен Илинойс и Охайо. Интродуциран е като вид понякога и целенасочено, в страни от Азия, Африка, Европа и Северна и Южна Америка. В Северна Европа, популацията е стабилна и не нараства, докато в Южна Европа видът представлява риск за местните видове ракообразни (Astacus astacus и Austropotamobius spp.), поради бързо размножаване в тяхната екологична ниша. Редица наблюдения показват, че представителите на Procambarus clarkii са в състояние да прекосят километри на сушата, особено в дъждовни сезони, което е и причина за колонизацията на нови територии. В други случаи ракът е пренесен от акваристи или риболовци, като например в щата Вашингтон, където Procambarus clarkii се използва за стръв. Опити са правени за използването на този вид рак като средство за естествена борба с охлюви, преносители на шистозомиаза, като за целта Procambarus clarkii е интродуциран в райони на Кения.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Гръб на Procambarus clarkii

Procambarus clarkii най-често може да се открие в топли сладководни води, като бавнотечащи реки, мочурища, водни резервоари, напоителни канали и оризища. Счита се за най-високо приспособимият вид в целият разред Decapoda, способен да нараства бързо дори и в области със сезонно присъствие на влага и е способен да толерира суша до няколко месеца. Поняся и солени води, което е необикновено за представителите на сладководните раци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 13 юни 1996, дата на проверка: 22 октомври 2013
  2. Procambarus clarkii (crustacean). // Global Invasive Species Database. 31 март 2006. Посетен на 31 януари 2010.
  3. а б Профил на Прокамбарус кларки – червен в www.aquaportal.bg