Silk Road (онлайн пазар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Silk Road е онлайн пазар за нелегални стоки, част от Deep Web, опериращ като скрита услуга на маршрутизиращата система за анонимна комуникация в Интернет Tor.

Както всяка подобна услуга, и тази се достъпва чрез специален псевдо-домейн .onion. Тези домейни не са достъпни в World Wide Web, и не се превръщат в IP адреси от DNS сървърите, обслужващи "видимата част" на Интернет. По този начин, достъпването на подобни скрити услуги става само от мрежата на Tor.

Артикули[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от стоките, които се търгуват в Silk Road, са нелегални според юрисдикцията на много от държавите в света. Това включва всякакви видове наркотици и психотропни вещества, включително кокаин, хероин и марихуана, детска порнография, номера на кредитни карти и откраднати акаунти за различни услуги, документи за самоличност и оръжия за масово поразяване.

Допълнително се продават и артикули, чиито произход е неустановен, но не са нелегални, например книги и ръководства, бижутерия, маркови стоки и произведения на изкуството.

Основната валута за търгуване в Silk Road са биткойните.

Арести[редактиране | редактиране на кода]

На 2 октомври 2013 г. соченият за създател на Silk Road, Рос Улбрихт (под псевдонима Dread Pirate Roberts) е арестуван в Сан Франциско от агенти на ФБР по обвинения за трафик на наркотици, компютърни престъпления и пране на пари. ФБР преустановява достъпа до сайта и конфискува от акаунтите на потребителите на пазара повече от 26 000 биткойна, равняващи се на прибл. 3,6 милиона долара. На 25 октомври ФБР съобщава, че са иззети още 144 000 биткойна на стойност прибл. 28 милиона долара, за които се смята, че са принадлежели на Улбрихт.

Silk Road 2.0[редактиране | редактиране на кода]

На 6 ноември 2013 г. се появява нова версия на сайта, създадена отново от човек с ник Dread Pirate Roberts. Новата версия представлява всъщност старият сайт с подобрена сигурност. Създателите на новия сайт се принуждават да разпространяват криптирани копия на сорс кода на системата, обслужваща услугата, за да може тя да бъде възстановена своевременно, ако отново бъде спряна от властите.

На 20 декември 2013 г. още двама от администраторите на сайта са арестувани. Тяхното място бързо бива заменено от нов Dread Pirate Roberts и временен администратор с ник Defcon, обещаващи бързо да върнат сайта в работещо състояние.

Продажби[редактиране | редактиране на кода]

Според данни за времевия период 3 февруари 2012 - 24 юли 2012 г. приблизително 15 милиона долара в транзакции са преминали през Silk Road.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]