Staurozoa

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Staurozoa
Haeckel Stauromedusae.jpg
Staurozoa от Kunstformen der Natur на Ернст Хекел от 1904 г.
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Cnidaria Мешести
клас: Staurozoa Staurozoa
Научно наименование
Уикивидове Staurozoa
Разреди
Staurozoa в Общомедия

Staurozoa е клас принадлежащ към подтип медузи на тип мешести. Те са уникални сред останалите медузи с това, че не извършват редуване на фазите на полип и медуза по време на жизнения си цикъл, а вместо това имат етап на прикрепена медуза, наподобяваща тази на полипните форми. Обикновено имат форма на тръба на тялото, ориентирана с главата надолу в сравнение с другите медузи, с пипалата нагоре и дръжка намираща се в центъра на чадъра.

Членовете на този клас често се срещат в относително студени води, в близост до бреговата линия.

Полово зрелите Staurozoa освобождават хайвера или сперматозоидите, които се оплождат в морето и образуват пълзящи, безресничести ларви планула. Ларвите пълзят по дъното на морето докато не намерят подходящо място да се прикрепят, обикновено скала или водорасли, където могат да се развият в нова, прикрепена ставромедуза. За разлика от повечето медузи Staurozoa не практикуват безполово размножаване, процес, при който се разделят на телесни сегменти, които стават нови медузки. Почти всички Staurozoa се развиват директно във зряла форма.

Въпреки че са били причислявани към клас Scyphozoa, последните генетични изследвания показват, че Staurozoa трябва да се издигнат до таксон еквивалентен на Scyphozoa и Cubozoa, и следователно трябва да бъде известен като клас Staurozoa.