Тенашъс Ди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Tenacious D)
„Tenacious D“
2016 г.
Информация
ОтЛос Анджелис, САЩ
Стилхардрок, хевиметъл, акустичен рок, забавен рок
Активностот 1994 г.
Уебсайтwww.tenaciousd.com
ЧленовеДжак Блек, Кайл Гас
„Tenacious D“ в Общомедия

„Tenacious D“ е сатирична рок група, съставена от музиканта/артист Джак Блек и музиканта Кайл Гас.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Tenacious D“ е формирана през 1994 година, когато нейни членове изпълняват акустично соло. Групата за пръв път става популярна през 1999 година, създавайки телевизионен сериал и спонсорирайки рок изпълнения. През 2001 те издават своя пръв албум, сингълът „Tribute“ е един от най-успешните, влизайки в чарт класациите. През 2006 те участват и правят песните (саундтрака) на филма „Tenacious D in The Pick of Destiny“. За да придадат по-голяма известност на филма, групата тръгва на световно турне.

Мнозина критици описват техния стил като вулгарен и ироничен, именно затова много от тях ги слагат в категорията „mock rock“. В техните песни се говори за музикални и сексуални преживявания, както и за приятелството и употребата на канабис по начин, който е близък до разказваческите текстове на рок-операта.

Музикален стил[редактиране | редактиране на кода]

Текстове и песни[редактиране | редактиране на кода]

Гас казва за музиката на групата: „Бих искал да правим праволинейна музика, но това противоречи на нашата мисия, която е да се противопоставяме на сериозните изпълнители и творци на текстове“. Песни като „Приятелство“ („Friendship“) иронизират липсата на приятелство в рок-групите: „Стига да имаме сделка с издателка компания, ние винаги ще сме приятели“ („As long as there's a record deal, we'll always be friends“), „Tenacious D“ също така използва техниката за вкарването на скрити послания в песента, когато тя се пусне отзад напред, това виждаме в „Карате“ („Karate“), тази техника е използвана от други метъл групи като Слейър.

Творческо влияние[редактиране | редактиране на кода]

Блек казва, че първата песен, която му е харесала е на ABBA – „Take a Chance on Me“. Той казва, че са му повлияли групи като Dio, Black Sabbath, Мийт Лоуф и Боби Макферин. Гас споменава, че голяма роля са изиграли и „динозаврите на рока“ като Led Zeppelin.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]