Лед Зепелин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Led Zeppelin)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лед Зепелин
LedZeppelinmontage.jpg
По часовниковата стрелка: Джими Пейдж, Джон Бонъм, Роберт Плант, Джон Пол Джоунс
Информация
От Лондон, Великобритания
Създаване 1968 г.
Закриване 4 декември 1980 г.
Стил Хардрок, Хевиметъл,
Блус рок, Фолк рок
Активност 1968 – 1980
(събирания през 1985, 1988, 1995, 2007)
Лейбъл Атлантик, Суан Сонг
Свързани изпълнители Пейдж и Плант, Хънидрипърс, Ярдбърдс
Уебсайт ledzeppelin.com

Бивши членове Робърт Плант
Джими Пейдж
Джон Пол Джоунс
Джон Бонъм

„Лед Зепелин“ (на английски: Led Zeppelin)[1] е британска рок група, създадена в Лондон през 1968 г. Тя се състои от китариста Джими Пейдж, певеца Робърт Плант, басиста Джон Пол Джоунс и барабаниста Джон Бонъм. Със своя „тежък звук“, задвижван от „тежки китари“, те редовно се цитират като едни от родоначалниците на хевиметъла, въпреки че техният специфичен стил съчетава различни влияния, включително блус и народна музика. На групата се приписва голямо влияние върху естеството на музикалната индустрия, особено в развитието на албумно-ориентирания рок и стадионния рок. Много критици смятат „Лед Зепелин“ за една от най-успешните, иновативни и влиятелни рок групи в историята, положила основите на хардрока и хевиметъла, модифицирайки блуса и народната музика, придавайки им неочаквано за времето си мощно звучене.

След смяната на името си от „Ню Ярдбърдс“, „Лед Зепелин“ подписват договор с „Атлантик Рекърдс“, които им предоставят значителна творческа свобода. Първоначално непопулярни сред критиците, те постигат значителен търговски успех с 8 студийни албума за 10 години. Дебютът им през 1969 г., с Led Zeppelin, е албум в топ десет в няколко страни и включва песни като Good Times Bad Times, Dazed and Confused и Communication Breakdown. Led Zeppelin II (1969) е първият им албум номер едно и включва Ramble On и Whole Lotta Love. През 1970 г. издават Led Zeppelin III, който съдържа популярната Immigrant Song. Техният неозаглавен четвърти студиен албум, познат като Led Zeppelin IV (1971) е един от най-продаваните албуми в историята с 37 милиона продадени копия. Албумът включва рок класики като Black Dog, Rock and Roll и Stairway to Heaven, която пък е най-популярното и влиятелно произведение в рок музиката, а това помага да затвърди популярността на групата. Houses of the Holy (1973) съдържа No Quarter, Over the Hills and Far Away и The Rain Song. Physical Graffiti (1975), е двоен албум, включващ Ten Years Gone и Kashmir.

Джими Пейдж пише голяма част от музиката на „Лед Зепелин“, като същевременно Плант обикновено създава текстовете на песните. Клавишните композиции, базирани на Джон Пол Джоунс, по-късно заемат централна част от музиката в следващите им албуми, примесени с голямо експериментиране. През втората половина от кариерата им се наблюдават поредица от рекордни турнета, които печелят на групата репутация на излишък и разврат. Въпреки че остават комерсиално и критично успешни, техните турнета и албуми, които включват студийните Presence (1976) и In Through the Out Door (1979), стават ограничени, а групата се разпада след смъртта на Джон Бонъм, който умира от асфиксия свързана с алкохола през 1980 г. В следващите десетилетия останалите членове на „Лед Зепелин“ не си сътрудничат често, но участват в различни еднократни събирания. Най-успешното от тях е концерта в „O2 арена“ в Лондон през 2007 г. като на барабаните е синът на Джон Бонъм, Джейсън Бонъм.

„Лед Зепелин“ са една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката; продажбите на групата са между 200 и 300 милиона броя по цял свят. Със 111,5 милиона сертифицирани бройки, те са втората най-продавана група в САЩ.[2] Те издават 8 поредни №1 албума в Обединеното кралство, всеки от 9-те им студийни албума влиза в „Билборд 200“ Топ 10, 6 от тях достигат до №1, а 5 от тях са сертифицирани като „диамантени“.[3] Списание „Ролинг Стоун“ ги описва като „най-тежката група на всички времена“,[4] „най-голямата група на 1970-те“[5] и „безспорно една от най-издръжливите групи в историята на рока".[6] През 1995 г. са включени в Залата на славата на рокендрола; в музея на биографията на групата се посочва, че „Лед Зепелин“ са били „толкова влиятелни“ през 1970-те, колкото „Бийтълс“ през 1960-те.[7]

История[редактиране | редактиране на кода]

Ярдбърдс[редактиране | редактиране на кода]

„Лед Зепелин“ е сформирана от останките на разпадналата се през 1968 година група „Ярдбърдс“, в която Джими Пейдж се включва малко преди нейния край, заменяйки Ерик Клептън на соло китара. 1965 е годината на първия контакт между членовете на „Ярдбърдс“ и Джими Пейдж, който получава предложение да замени напусналия малко преди това китарист Клептън, но Пейдж отхвърля предложението, препоръчвайки приятеля си Джеф Бек, който веднага е одобрен. Пейдж продължава работата си на студиен музикант, участвайки и в няколко съвместни проекта с музиканти от различни популярни групи, но през 1966 година все пак приема повторната покана от страна на „Ярдбърдс“, като първоначално поема баса, но съвсем скоро разменя ролята си с ритъм китариста Крис Дрея и оформя впечатляващо китарно дуо с Бек. В групата периодични участия взима и басистът Джон Пол Джоунс. В този си вид „Ярдбърдс“ просъществува до 1968 година, когато двама от основателите ѝ, Кийт Релф и Джеймс Макарти, напускат, оставяйки Пейдж и басиста Крис Дрея сами, като за последните двама остават и правата върху името на групата, както и задачата да намерят нови музиканти за предстоящото вече обявено турне. Малко преди това е напуснал и китаристът Джеф Бек, който по-късно прави успешна соло кариера. Първоначалното желание на Пейдж е в групата да бъдат привлечени вокалиста Тери Райд и барабаниста на „Прокъл Харъм“ Би Джей Уилсън, но и двамата отказват. Райд обаче съветва Пейдж да се обърне към вокалист на име Робърт Плант, пеещ в групата „Хобстуидъл“. След като го слуша на живо, Джими Пейдж решава незабавно да привлече Плант, който е обявен официално за новия вокалист на групата през август 1968. Същия месец басистът Дрея обявява, че напуска и на негово място е привикан Джон Пол Джоунс, с когото Пейдж вече е работил в предишните проекти на „Ярдбърдс“. Робърт Плант на свой ред препоръчва на Пейдж барабаниста на предишната си група „Банд ъф Джой“ Джон Бонъм, който първоначално отказва, поради по-изгодно предложение от друга група, но впоследствие приема поканата на Пейдж. Новосформираната група е наречена „Ню Ярдбърдс“ и осъществява обявеното вече турне на „Ярдбърдс“.

Смяна на името[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 1968 година, малко след приключването на турнето, името на групата е сменено на „Лед Зепелин“. То всъщност е дадено съвсем неволно от барабаниста на „Ху“ Кийт Муун, който отбелязва със злорадство по адрес на „Ню Ярдбърдс“: „С този състав ще се сгромолясате като оловен балон“. На английски думата, използвана за „оловен“, е „lead“ и Пейдж решава иронично да нарече групата „Lead Zeppelin“ (буквално „оловен цепелин“). Обаче, произнесена по различни начини, думата „lead“ означава различни неща. Произношението, съответстващо на „оловен“, е лед. Ако се думата се произнесе като лийд, значението ѝ се променя на „водя“ или „водещ“. За да се избегнат недоразумения, е взето решение думата да бъде изписвана като „led“. Съществува и втора версия по въпроса за произхода на името, според която не Муун, а друг член на „Ху“, Джон Ентуистъл, предлага това име по време на съвместен проект с Пейдж, Джон Пол Джоунс и Джеф Бек, когато между четиримата се заражда идеята за сформиране на група, която с тежката си музика „ще се възнесе като оловен балон“ („it will go over like a lead balloon“, по предполагаемите думи на Ентуистъл). И до днес няма яснота коя от двете версии отговаря на случилото се по онова време, но така или иначе преименуването на „Ню Ярдбърдс“ в „Лед Зепелин“ става факт.

Албумите[редактиране | редактиране на кода]

Led Zeppelin[редактиране | редактиране на кода]

виж Led Zeppelin

Същия месец групата записва за по-малко от 30 часа своя дебютен едноименен албум, който е издаден в началото на 1969 година. За този албум те взимат от Атлантик Рекърдс необичайно висок за времето си аванс от 200 000 долара. Албумът съдържа смесица от блус и рок със силни дистерни китари, правещи го едно от основните звена в еволюцията на хардрока и хевиметъла. Този прийом се среща за пръв път при Лед Зепелин, отпушвайки огромна вълна от групи, приели подобен начин на звуковъзпроизвеждане и блус интерпретация. Албумът отбелязва небивал успех, най-вече в Съединените щати, където единствено албумите на Бийтълс бият по продажби Лед Зепелин. В по-късните години на успех Пейдж, под натиска на медии и музикални критици, официално признава, че в някои от песните от албума са използвани музикални мотиви и фрагменти от съществуващи по това време блус изпълнители, въпреки че на обложката това не е изрично указано. Албумът съдържа и интерпретация по парчето на Уили Диксън и Дж. Б. Леноар „You Shook Me“. Първоначално албумът получава от критиката негативни отзиви, но оценката за него се променя драматично след комерсиалния му успех и в последвалите десетилетия той е възприеман от мнозина като връх в творчеството на групата и хевиметъл музиката изобщо. През 2003 г. сп. Ролинг Стоун го класира като номер 29 в своята класация за 500 най-велики албума на всички времена.

Led Zeppelin II[редактиране | редактиране на кода]

виж Led Zeppelin II

През октомври 1969 излиза и вторият албум, озаглавен Led Zeppelin II, който е записан по време на многобройните турнета на групата в Англия и Америка. И този албум постига огромни успехи, като не слиза от първото място в американските класации цели седем седмици. Стилът в него е подобен на този в първия албум, но с повече динамика, по-тежки китарни рифове, изнесени на преден план (нетипично за рок музиката дотогава) и множество сола. В по-голямата си част албумът е повече рок ориентиран в сравнение с предшественика си, но и тук се срещат не малко песни, повлияни от ранните творби на американския блус изпълнител Уили Диксън. Песента Whole Lotta Love предизвиква голям интерес със своите иновативни рифове и ритъм секция и се превръща в първата им популярна песен, обиколила класациите по целия свят.

Led Zeppelin III[редактиране | редактиране на кода]

виж Led Zeppelin III

Третият албум, кръстен Led Zeppelin III, е записан в студио в Уелс и показва определено израстване на групата в композиторски аспект. Наситен е с британски фолклорни влияния и келтски фолк елементи, а звученето на целия албум е доста по-акустично от предните два. През ноември 1970 година на музикалния пазар се появява първият сингъл на групата откриващото парче от албума Immigrant Song плюс един от малкото им бисайдове „Hey Hey What Can I Do“, издаден от Атлантик без изричното съгласие на членовете на Лед Зепелин, с което компанията си навлича гнева на четиримата музиканти.

Led Zeppelin IV[редактиране | редактиране на кода]

виж Led Zeppelin IV

Четвъртият албум, Led Zeppelin IV, се определя от мнозина като върхова точка в творчеството на групата, както и като един от най-важните и влиятелни рок албуми на всички времена. В него са комбинирани всевъзможни стилови и тематични насоки – от суров хардрок, изпълнен с множество рифове и динамика (Black Dog), през осъвременени рокендрол мотиви (Rock and Roll) и блус („When the Levee Breaks“), до чисто фолклорни композиции („The Battle of Evermore“). Песента, превърнала се в тотален хит, Stairway to Heaven, съчетава двата полюса (хардрок и фолклор) и разкрива в най-пълна степен творческата сила и майсторство на групата. Тази песен е „майката“ на много други подобно структурирани песни с плавно преливащи се една в друга части (започвайки бавно и меланхолично с акомпанимент само на една акустична китара, но постепенно усилвайки темпото, завършвайки с твърди рифове и сола и мощни барабани). Това е и най-популярната им песен, считана от мнозина за най-доброто хардрок изпълнение за всички времена. „Stairway to Heaven“ е може би единствената песен, превърнала се в мегахит без да бъде издавана като сингъл. В някои песни са прибавени допълнителни музикални инструменти като хармоника, изпълнена от Плант и мандолина и клавири, в изпълнение на басиста Джон Пол Джоунс.

Houses of the Holy[редактиране | редактиране на кода]

Концерт в Чикаго, януари 1975 г.

Следващият албум на групата, Houses of the Holy, издаден през 1973, представлява един вид експеримент, съдържащ значително по-дълги композиции от тези в предните записи, както и доста по-обширно използване на синтезатори, в изпълнение на Джоунс. Композициите са с повече мелодични пасажи и фолклорни мотиви за сметка на рифовете, които са по-малко в сравнение с Led Zeppelin IV, което придава една по-отворена и разпускаща атмосфера. Песента „D'yer Mak'er“ придава лек колорит на албума със своето реге звучене необичайно заглавие, което представлява комична игра на думи (произнася се Jer Maker, близко звучащо до фразата „Did you make her?“ и Ямайка на английски). Последвалото турне в САЩ отново чупи рекорди, след като на концерт в Тампа, Флорида, се събират рекордните за времето си 56 800 фена, повече, отколкото на рекордния концерт на Бийтълс през 1965, събрал над 55 600 души. Три от напълно разпродадените концерти на групата на стадион Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк са филмирани.

През 1974 година Лед Зепелин основава свое собствено звукозаписно студио, наречено Swan Song, на името на една от петте неиздадени песни на групата. Освен, че издава собствените си албуми, групата сключва договор с групи като Бед Къмпани, Прити Тингс, Maggie Bell, Detective, Dave Edmunds, Midnight Flyer, Sad Cafe и Wildlife.

Physical Graffiti[редактиране | редактиране на кода]

През 1975 излиза първият им двоен диск Physical Graffiti, съдържащ песни, записани по време на студийните записи за предните три албума плюс някои нови парчета. Песента, която прави най-силно впечатление е „Kashmir“, изобилстваща с източни музикални мотиви. Като цяло в албума се забелязват влияния от различни стилови насоки, като с парчето „Down by the Seaside“ групата се доближава дори до звученето на американското кънтри. Типичният динамичен стил на групата е съсредоточен в песните от първия диск, докато вторият представлява един своеобразен експеримент на групата в насока звучене, където преобладават акустичните и по-хаотични моменти, с доза рокендрол в добавка. От този албум нататък се наблюдава по-засилено използване на кийборд от Джон Пол Джоунс.

Следващата година групата решава да направи кратка пауза, без турнета и студийни записи, като се съсредоточава към завършване на неиздадения концертен филм, заснет в Ню Йорк през 1973. След това е предвидено кратко турне из Европа, но по време на ваканция на остров Родос, Гърция Робърт Плант претърпява тежка автомобилна катастрофа с жена си и счупва глезен, което отказва групата от заплануваното турне.

Presence[редактиране | редактиране на кода]

През 1976 на пазара се появява седмият албум на групата Presence, записан за три седмици. Той се сдобива с платинен статус по продажби, но отбелязва промяна в звученето на Лед Зепелин, като китарата заема по-централно място, а цялостното звучене е по-разпуснато и небрежно. Като цяло албумът се приема със смесени чувства от фенове и критици, като дори е определян от някои като най-слабият им албум. От друга страна Джими Пейдж го отличава като любимия му негов албум, отчасти поради факта, че е записан бързо и във време на несигурност за групата. Следва мащабно турне в САЩ, което отново чупи рекорди за приходи и посещаемост.

В края на 1977 ново нещастие сполетява Робърт Плант – малкият му син Карак загива от остра белодробна инфекция. Оставащите дати от турнето са отменени и Плант се прибира в Англия. Следват тежки месеци за вокалиста, който не възнамерява да се върне в амплоато си на световна рок звезда. Той прекарва по-голяма част от времето си в местния пъб в близост до къщата му в Уелс.

In Through the Out Door[редактиране | редактиране на кода]

След дълги увещавания от другите членове на групата и най-вече добрия му приятел Бонъм, Плант се съгласява да се върне към музиката. Последният студиен запис на Лед Зепелин е осъществен в Швеция, в звукозаписното студиото на местната легендарна поп група ABBA, и е озаглавен In Through the Out Door. Албумът отново изобилства от синтезатори по настояване на Джон Пол Джоунс, а в класациите на Англия и Америка достига до номер едно, както неговите предшественици. Съчетани са различни стилове, като се прокрадват дори мотиви от станалите модерни по това време диско, пънк и ню уейв, умело вплетени в типичния стил на групата. Поради тежките проблеми на Джими Пейдж с хероиновата му зависимост, този албум е доминиран повече от Джоунс и Плант.

През лятото на 1979 групата изнася два гигантски концерта на фестивала Кнебуърт, Англия, които събират общо над 350 хил. зрители и затварят устите на критиците, които обявяват групата за „динозаври“, най-вече заради новото пънк движение.

През 1980 Лед Зепелин изнася няколко концерта в Европа като подготовка за голямо турне в САЩ, но плановете пропадат, след като на 25 септември в къщата на Джими Пейдж, където групата репетира, барабанистът Джон Бонъм е намерен мъртъв в леглото си. Причината е свръхдоза алкохол. Останалите членове са потресени от случилото се и единодушно решават да сложат край на групата.

Coda[редактиране | редактиране на кода]

Две години след смъртта на Бонъм, групата издава компилацията Coda, която съдържа неиздавани песни от сесиите по записите на всички студийни албуми. Преплетени са различни стилови насоки от типичния рокендрол на 50-те до свободна интерпретация на пънка. През 1983 албумът заема пето място в класацията за поп албуми на Билборд 200.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Официална дискография[редактиране | редактиране на кода]

Лед Зепелин има официално издадени девет студийни албума и три албума с изпълнения на живо.[8]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнения на живо[редактиране | редактиране на кода]

Компилации[редактиране | редактиране на кода]

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

Лед Зепелин има три издадени видеоалбума.[8]

 • The Song Remains the Same (1976), концертно DVD, включващо изпълнения от тридневния концерт в залата Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк през 1973 година.
 • Led Zeppelin DVD (2003), съдържа колекция от концертни изяви на групата в периода 1969 – 1979 година.
 • Celebration Day (2012), запис на концерт от 2007 г. в Лондон, в който синът на Джон Бонъм, Джейсън Бонъм, свири на барабаните

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Погрешно се среща и с произношението Лед Цепелин.
 2. Grein 2012.
 3. Erlewine 2014.
 4. rollingstone.com 2006.
 5. rollingstone.com 2010.
 6. Simon & Schuster 2001.
 7. rockhall.com 2014.
 8. а б Led-Zeppelin.com 2012.
Цитирани източници
 • Erlewine, Stephe. Awards. // Biography. allmusic.com, 2014. Посетен на 8 януари 2014. Acknowledged as the most successful and influential band of the heavy rock era, with a catalogue that continues to inspire. (на английски)
 • Grein, Paul. Chart Watch Extra: Led Zep’s Road To The Kennedy Center Honors. // Chart Watch. music.yahoo.com, 20 декември 2012. Посетен на 8 януари 2014. Led Zeppelin was the premier hard rock band in the world in 1978 when the Kennedy Center Honors were first presented. (на английски)
 • Led Zeppelin – Discography. // ledzeppelin.com, официален уебсайт на Лед Цепелин. Led-Zeppelin.com, 2012. Посетен на 9 декември 2012. (на английски)
 • Led Zeppelin Biography. // THE INDUCTEES. rockhall.com, 2014. Посетен на 8 януари 2014. Fittingly, Led Zeppelin is tied with the Beatles (five apiece) for the most albums on that esteemed list – a mark of both bands’ impact. In their ceaseless determination to move music forward, Led Zeppelin carved out an indelible place in rock history. (на английски)
 • Led Zeppelin – Heaviest Band Of All Time. // Archived News 2006 News. rollingstone.com, 30 юни 2006. Посетен на 8 януари 2014. Under the headline of „The Heaviest Band Of All Time“, Led Zeppelin is featured on this month's issue (July/August) of Rolling Stone (на английски)
 • 200 Greatest Guitarists. // rollingstone.com, 2010. Посетен на 8 януари 2014. In the 1970s, there was no bigger rock group in the world than Led Zeppelin and no greater god on six strings than Zeppelin's founder-captain Jimmy Page. (на английски)
 • Simon & Schuster. Led Zeppelin-Biography. // The Rolling Stone Encyclopedia of Rock & Roll. rollingstone.com, 2001. Посетен на 8 януари 2014. It wasn't just Led Zeppelin's thunderous volume, sledgehammer beat, and edge-of-mayhem arrangements that made it the most influential and successful heavy-metal pioneer. (на английски)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Дейвис, Стивън. LED ZEPPELIN – Чукът на боговете. Махалото, 2009. ISBN 978-954-8338-07-3. с. 448.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC-BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Led Zeppelin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Goldenwiki 1.5.png Тази статия е включена в списъка на избраните на 28 септември 2005. Тя е оценена от участниците в проекта като една от най-добрите статии на български език в Уикипедия.