Направо към съдържанието

Хипнозис

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Hipgnosis е британски дизайнерски колектив, който се специализира в създаването на обложки за албуми на рок музиканти и групи. Сред групите, за които са работили, са Pink Floyd, Genesis, Led Zeppelin, Def Leppard, Yes, Styx, Scorpions, и Black Sabbath. Hipgnosis се състои от Сторм Торгерсън, Обри Поуел и впоследствие Питър Кристоферсън. Въпреки че те се разделят през 1983 г., Торгерсън продължава да създава обложки.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1968 г., Торгерсон и Поуел са попитани от приятелите си от Pink Floyd, дали имат желание да направят обложката на втория им албум „A Saucerful of Secrets“. Те приемат и след това продължават сътрудничеството с EMI, като работата им включва снимки и обложки на Free, Toe Fat и The Gods. По това време са студенти в Кралския колеж по изкуствата (филмография и изкуства) и могат да използват фото лабораторията, но след като завършват, трябва да намерят свое оборудване. Така правят своя тъмна стаичка в банята на Поуел, но скоро след това (в началото на 1970) създават истинско студио.

Когато започват, Поуел и Торгерсон вземат името Hipgnosis от графит, който виждат на съседна врата. Те харесват името не само защото прилича на хипноза (hypnosis), а и защото е съставено от два други елемента: „hip“ – нещо ново и готино и „gnosis“ – което било свързано с древногръцката дума за знание.

Hipgnosis правят своя пробив през 1973 г. с обложката на Pink Floyd за The Dark Side of the Moon. Групата избира крайния вариант от няколко възможности, които двамата дизайнери им предлагат. Според Ник Мейсън изборът бил моментален и единодушен. Самият запис става популярен и печели много нови фенове на групата. Оттогава обложката е сочена като една от най-добрите за всички времена (в класацията на VH1 от 2003 г., обложката на The Dark Side of the Moon е на четвърто място). От този момент Hipgnosis стават търсени и правят обложки за Led Zeppelin, Genesis, UFO, Питър Гейбриъл и The Alan Parsons Project. Освен това създават и оригиналната корица на британското издание на „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.

Питър Кристоферсън се присъединява към групата през 1974 г. като асистент, а впоследствие става равноправен член. През годините фирмата наема и други асистенти и друг персонал.

Интересно е да се отбележи, че Hipgnosis никога не са определяли хонорара за работата си, а вместо това казват, че искат да им се плати толкова, колкото струва обложката според клиента.

Стил[редактиране | редактиране на кода]

На практика сюрреалистичните, сложно обработени снимки (използването на различни трикове в тъмната стаичка, ретуширане и механично копиране и наслагване) на Торгерсон и Поуел са основата на това което в бъдеще ще бъде наречено фотошоп. Hipgnosis използвали предимно камери „Хазелблад“ (в среден или още филмов формат), защото квадратния формат бил удобен за създаване на обложки.

Запазена марка на Hipgnosis е това, че техните обложки разказват истории свързани с текстовете от албума. Често са включени игри на думи и думи с двойно значение от заглавието. Обложките рядко включвали снимки от външната страна, те били използвани от вътрешната страна, която използвали като фотографско табло.

Обложки на Hipgnosis[редактиране | редактиране на кода]