Хипнозис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Hipgnosis е британски дизайнерски колектив, който се специализира в създаването на обложки за албуми на рок музиканти и групи. Сред групите, за които са работили, са Pink Floyd, Genesis, Led Zeppelin, Def Leppard, Yes, Styx, Scorpions, и Black Sabbath. Hipgnosis се състои от Сторм Торгерсон, Обри Поуел и впоследствие Питър Кристоферсън. Въпреки че те се разделят през 1983 г., Торгерсон все още създава обложки.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1968 г., Торгерсон и Поуел са попитани от приятелите си от Pink Floyd, дали имат желание да направят обложката на втория им албум „A Saucerful of Secrets“. Те приели и след създаването на обложката работили за EMI, като работата им включвала снимки и обложки на Free, Toe Fat и The Gods. По това време учели в Кралския колеж по изкуствата (филмография и изкуства) и можели да използват фото лабораторията, но след като завършили, трябвало да намерят свое оборудване. Така направили своя тъмна стаичка в банята на Поуел, но скоро след това (в началото на 1970) наели място и създали студиото си.

Когато започвали, Поуел и Торгерсон взели името Hipgnosis от графит, който видели на вратата до техния апартамент. Те харесали името, не само защото приличало на хипноза (hypnosis), а и защото било съставено от два други елемента: „hip“ – нещо ново и готино и „gnosis“ – което било свързано с античното знание.

Hipgnosis направили своя пробив през 1973 г., с обложката на Pink Floyd за „The Dark Side of the Moon“. Крайния вариант групата избрали от няколко възможности, които двамата дизайнери им предложили. Според Ник Мейсън изборът бил моментален и единодушен. Самия запис става популярен и спечелно много нови фенове на групата и оттогава обложката е сочена като една от най-добрите за всички времена (в класацията на VH1 от 2003 г., обложката на „The Dark Side of the Moon“ е на четвърто място). От този момент Hipgnosis стават търсени и правят обложките на Led Zeppelin, Genesis, UFO, Питър Гейбриъл и The Alan Parsons Project. Освен това създават и оригиналната обложка на британското издание на „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.

Питър Кристоферсън се присъединява към групата през 1974 г. като асистент, а впоследствие става равноправен член. През годините фирмата наема и други асистенсти и друг персонал.

Интересно е да се отбележи, че Hipgnosis никога не са искали хонорар за работата си, а вместо това казвали, че искат да им се плати толкова колкото струвала обложката според клиента.

Стил[редактиране | редактиране на кода]

На практика сюрреалистичните, сложно обработени снимки (използването на различни трикове в тъмната стаичка, ретуширане и механично копиране и наслагване) на Торгерсон и Поуел са основата на това което в бъдеще ще бъде наречено фотошоп. Hipgnosis използвали предимно камери „Хазелблад“ (в среден или още филмов формат), защото квадратния формат бил удобен за създаване на обложки.

Запазена марка на Hipgnosis е това, че техните обложки разказват истории свързани с текстовете от албума. Често са включени игри на думи и думи с двойно значение от заглавието. Обложките рядко включвали снимки от външната страна, те били използвани от вътрешната страна, която използвали като фотографско табло.

Обложки на Hipgnosis[редактиране | редактиране на кода]