Never Say Die!

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Never Say Die!
Албум на Black Sabbath
Записанянуари–май 1978 г., Sounds Interchange Studios, Торонто, Канада
Издаден28 септември 1978 г.
ЖанрХардрок, хевиметъл
Времетраене45:41
Музикален издателVertigo, Warner Bros.
Пореден албум8-и
Продуцент(и)Black Sabbath
Езиканглийски
Професионална оценка
Хронология на Black Sabbath
Technical Ecstasy (1976) Never Say Die! Heaven and Hell (1980)

Never Say Die! е осми студиен албум на британската хевиметъл група Black Sabbath. Издаден през септември 1978 г. Това е последния студиен запис на Ози Озбърн с Black Sabbath до 2013 г. Албумът отбелязва отдалечаването на групата от лъскавия стил и връщането към по-тежкия рок, въпреки че това не е тяхното оригинално дуум звучене.

Преди този албум Ози е уволнен от групата и те свирят с бившия вокал на Savoy Brown и Fleetwood Mac Дейв Уолкър. Някои песни са написани от него и групата дори има изява с него в програмата на BBC (изпълняват „Junior's Eyes“ с различен текст). В крайна сметка обаче Ози се връща в групата, но отказва да пее парчетата написани от Уолкър. Тези песни са пренаписани (пренаписването става в периода около смъртта на бащата на Ози).

И тази обложка е направена от Hipgnosis, като в американската и британската версия има леки разминавания в бледите образи в небето. От вътрешната страна са включени графики и съдържание, но не и текстове.

Във Великобритания едноименното парче е издадено доста преди албума и достига #21 и донася на групата участие в Top Of The Pops (първото им от 1970 г.). Sabbath свирят два пъти на живо от студио, като един от тези записи е включен в „The Black Sabbath Story Volume 1“. Албумът достига #12 във Великобритания. „А Hard Road“ е издаден в ограничен тираж като втори сингъл и достига продажби от 25 000 копия.

Видео от този период е заснето от Hammersmith Odeon през юни 1978 г. На турнето групата изпълнява само едно ново парче („Never Say Die“), вероятно защото албумът все още не бил издаден. „Shock Wave“ е добавено в плейлиста впоследствие.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителен персонал[редактиране | редактиране на кода]

  • Дон Еъри – клавишни
  • Джон Елсар – хармоника

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Всички песни са написани от Бътлър, Айоми, Озбърн и Уорд.

Never Say Die!
Име Време
1. Never Say Die 3:50
2. Johnny Blade 6:28
3. Junior's Eyes 6:42
4. A Hard Road 6:04
5. Shock Wave 5:15
6. Air Dance 5:17
7. Over to You 5:22
8. Breakout (инструментал) 2:35
9. Swinging the Chain 4:06
45:41