Heaven and Hell

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Heaven and Hell
Албум на Black Sabbath
Записаноктомври 1979 г. – януари 1980 г., Criteria Recording Studios, Маями, Флорида и Studio Ferber, Париж, Франция
Издаден25 април 1980 г.
ЖанрХевиметъл
Времетраене39:46
Музикален издателVertigo, Warner Bros.
Пореден албум9-и
Продуцент(и)Мартин Бирч
Езиканглийски
Професионална оценка
Хронология на Black Sabbath
Never Say Die! (1978) Heaven and Hell Mob Rules (1981)

„Heaven and Hell“ е девети студиен албум на британската хевиметъл група Black Sabbath, издаден през април 1980. Това е първият албум на групата с вокала Рони Джеймс Дио и с известния продуцент Мартин Бирч. Обложката на албума е взета от картината „Пушещи ангели“ на художника Лин Кърли. „Heaven and Hell“ става един от най-добре продаваните албуми на групата и я възкресява след напускането на Ози Озбърн.

През 2007 г. Sabbath тръгват на турне с Дио (на мястото на Ози), за да промотират компилационния албум Black Sabbath: The Dio Years. Тъй като Ози отново е член на групата, съставът Дио/Айоми/Бътлър/Апис решават да се нарекат Heaven and Hell и да изпълняват материал, записан след напускането на Ози, голяма част от който не е изпълняван от години.

Промени в състава[редактиране | редактиране на кода]

След напускането на Ози, към състава се присъединява бившият вокал на Rainbow Рони Джеймс Дио. Той допринася за групата с уникалния си стил на пеене и писане на песни.

Освен него Джеф Никълс от Quartz трябвало да замести Гийзър Бътлър, тъй като той заплашвал, че ще напусне групата. Въпреки това, след като става ясно, че Бътлър остава в Sabbath, Николс се премества на клавишните. Той става само за кратко член на групата (1986-87), но въпреки това остава единствения кийбордист в Black Sabbath за повече от 20 години, като обикновено свири на концерти, но не е на сцената.

Барабанистът Бил Уорд участва в създаването на албума, но пиенето и други лични фактори са причината той да напусне групата по време на последвалото турне. Негов заместник тогава става Вини Апис, който става и официален член на Sabbath.

Написването на албума[редактиране | редактиране на кода]

Точният произход на голяма част от материала за този албум все още не е напълно ясен. Ози се опитва да запише нещо от това което впоследствие ще стане „Heaven and Hell“, преди да напусне групата. На практика Sabbath започват да пускат демо материали с Дио, докато Ози все още е в групата.

Песента „Children of the Sea“ е написана от Дио и Айоми по време на първия им сешън. Когато Бътлър се завръща в студиото, само едно парче още не е написано – „Neon Knights“. Бившият басист на Elf и Rainbow Крейг Грубер участва за известно време в сешъните и се появяват слухове, че именно той свири в албума (тези слухове са отречени от Айоми).

Бил Уорд казва, че „няма спомен“ да е участвал в написването на албума, поради алкохолизма. Не е ясно каква точно част от албума е написана от Уорд и Бътлър, ако изобщо има такава.

Прием[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че много от феновете на Black Sabbath отхвърлят албума (и всички албуми на групата в следващите 15 години), поради напускането на Ози, албумът е приет добре (#9 Великобритания, #28 САЩ) и стига най-високи след Sabotage (1975). Феновете често посочват „Heaven and Hell“ като един от любимите си албуми. Дио смята, че песента „Heaven and Hell“ е една от най-добрите, които е правил в кариерата си.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Всички песни са написани и изпълнени от Рони Джеймс Дио, Тони Айоми, Гийзър Бътлър и Бил Уорд.

Heaven and Hell
Име Време
1. Neon Knights 3:53
2. Children of the Sea 5:34
3. Lady Evil 4:26
4. Heaven and Hell 6:59
5. Wishing Well 4:07
6. Die Young 4:45
7. Walk Away 4:25
8. Lonely Is the Word 5:51
39:46

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Year Song Chart positions
US Billboard Hot 100 US Mainstream Rock US Modern Rock UK Singles Chart
1980 „Neon Knights“ - #17 - #22
„Heaven and Hell“ - - - -
„Children of the Sea“ - - - -
„Die Young“ - - - #41

Кавъри[редактиране | редактиране на кода]

  • Queensrÿche прави кавър на „Neon Knights“ в албума си от 2007 г. Take Cover.
  • Iron Savior прави кавър на „Neon Knights“ в албума си от 1998 г. Unification.
  • Американската дуум метъл банда Solitude Aeturnus прави кавър на „Heaven and Hell“ в албума си Adagio. Песента има кавър и от Benedictum, в дебютния им албум „Uncreation“ (който включва и кавър на „The Mob Rules“).