Лайв ейд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Live Aid)
Благотворителен концерт
Лайв ейд
Информация
Дата13 юли 1985
МестоположениеУембли в Лондон, Обединено кралство
стадион „Джон Ф. Кенеди“ във Филаделфия, САЩ
Уебсайтwww.live8live.com
Лайв ейд в Общомедия

Лайв ейд[1] (на английски: Live Aid) е мащабен благотворителен рок и поп концерт за набиране на средства за борба с глада в Етиопия, проведен на 13 юли 1985 г. Събитието е организирано от известните музиканти Боб Гелдоф (от Р. Ирландия) и Мидж Ур (от Шотландия). Провеждат се концерти едновременно на стадион „Уембли“, Лондон (посетен от 82 000 души) и стадион „Джон Ф. Кенеди“, Филаделфия (посетен от 99 000 души). Концертът е сред най-мащабно отразяваните някога събития. Той е предаван пряко от телевизиите на 150 страни, излъчващи за 1,9 милиарда зрители[2].

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 1980-те години продължителна суша, гражданска война и неуспешни опити на правителството да контролира пазара на зърно в Етиопия водят до масов глад и опасност за живота за стотици хиляди етиопци. Показването на страданията им чрез кадри по телевизията дава тласък на първите масови движения по света за слагане на край на гладуването. След като вижда такъв репортаж през 1984 г. Гелдоф написва текста на песента „Do They Know It’s Christmas?“, Ур пише музиката, а някои от най-големите британски изпълнители (наричани и „супергрупа Band Aid“) са привлечени в изпълнението ѝ. Сингълът е записан през ноември 1984, продава над 3 милиона броя под името „Band Aid“ и вдъхновява следващи подобни проекти. Най-забележителен сред тях е инициираният от Куинси Джоунс „USA for Africa“, част от който е песента „We Are the World“, записана през 1985. Успехът на „Band Aid“ и „USA for Africa“ дава увереност на Гелдоф и Ур да организират благотворителен концерт, наречен „глобален джукбокс“ (на английски: global jukebox), като съберат изпълнители за маратонски 16-часов концерт на живо [3].

Организация[редактиране | редактиране на кода]

За по-малко от месец подготвителна работа Гелдоф привлича за участие впечатляващ списък от изпълнители. За концерта се събират отново групите Ху, Блек Сабат и Кросби, Стилс, Неш & Йънг. Освен това, членове на Лед Цепелин се събират отново във Филаделфия, попълнени с участието на Фил Колинс на барабаните. Колинс, който е взел участие на Уембли по-рано през деня, прекосява Атлантическия океан с Конкорд и е единственият, появил се на двете сцени на концерта[3].

Две от забележителните изпълнения на Уембли са на рок-гигантите U2 и Куийн. U2 посвещават 12 минути от времето на своя химн „Bad“ като Боно контактува директно с публиката през голяма част от изпълнението си. Час и половина по-късно Фреди Меркюри и Куийн изпълняват набор от най-големите си хитове, демонстрирайки комбинация от превъзходен музикален диапазон, инструментално майсторство и забележително сценично присъствие. Финалните изпълнения на концерта са „Do They Know It’s Christmas?“ (в Лондон) и „We Are the World“ (във Филаделфия)[3].

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Други прояви[редактиране | редактиране на кода]

Други музиканти и групи се присъединяват с концертни и студийни изпълнения същия ден, но по различно време. Сред тях са (хронологично):

Концертът във Филаделфия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Суботинова, Мартина. Queen пуска първия си концертен албум // Любопитно. standartnews.com, 2020-08-21. Посетен на 2021-11-17. Албумът включва 20 парчета от световните им турнета, подбрани лично от Мей, Тейлър и Ламбърт от над 200 шоута. В албума е включено и последното им 22-минутно изпълнение на живо преди карантината заради коронавирусната пандемия от благотворителния концерт "Fire Fight Australia". На шоуто, чиято цел беше подпомагането на усилията за възстановяването на Австралия от опустошителните пожари, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Адам Ламбърт изпълниха оригиналния сет на "Куин" от проявата "Лайв ейд" през 1985 г. Копирано от standartnews.com (на български)
  2. Live Aid 1985: A day of magic. CNN. Посетен на 22 май 2011
  3. а б в Live Aid // Енциклопедия Британика, 6 юли 2018. Посетен на 26 ноември 2018. (на английски)