Physical Graffiti

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Physical Graffiti
Албум на Led Zeppelin
Записанюли–декември 1970 г., януари–март 1971 г., май 1972, януари–февруари 1974 г.
Издаден24 февруари 1975 г.
ЖанрХардрок, блус рок, прогресив рок
Времетраене82:15
Музикален издателСуан Сонг
Пореден албум6-и
Продуцент(и)Джими Пейдж
Професионална оценка
Хронология на Led Zeppelin
Houses of the Holy (1973) Physical Graffiti Presence (1976)
Сингли от Physical Graffiti
  1. Trampled Under Foot/Black Country Woman
    Издаден: 2 април 1975
Physical Graffiti в Общомедия

Physical Graffiti е шести студиен, двоен албум на английската хардрок група Лед Зепелин. Издаден е на 24 февруари 1975 г., от собствения лейбъл на групата Суан Сонг Рекърдс, създаден предишната година.

Записването на албума става в периода януари – февруари 1974 г. Въпреки това някои парчета са записани на сешъни за предишните албуми. Така Bron-Yr-Aur е записана през юли 1970 г. в Island Studios за Led Zeppelin III; Night Flight и Boogie with Stu – в Хедли Грейндж, а Down by the Seaside в Island Studios за Led Zeppelin IV; The Rover и Black Country Woman са записани по време на същия сешън, на който е записана и D’yer Mak’er в Старгроувс с Rolling Stones Mobile Studio през май 1972 г. Houses of the Holy също е записана през май 1972 г., но в Olympic Studios (петия албум на групата взима името и от тази песен, независимо, че тя не е включена в него). Останалите осем песни са записани по време на сешъните за албума в началото на 1974 г.

Сградата на обложката се намира на улица St. Mark's Place, Ню Йорк. Това е същата сграда, пред която са Мик Джагър и Кийт Ричардс в клипа на песента на Ролинг Стоунс Waiting on a Friend. Първоначално обложката е замислена така, че в зависимост коя плоча е поставена отпред и коя отзад, в прозорците се появяват различни образи.

Physical Graffiti е огромен комерсиален успех и достига #1 в класацията на Билборд. С 16-те милиона копия, в които е продаден (САЩ) доказва, че е един от най-популярните сред феновете. Това е първият албум на групата, който става златен само по предварителни поръчки. Скоро след излизането на Physical Graffiti останалите албуми на „Лед Зепелин“, едновременно влизат отново в Билборд Топ 200.

През 1998 г., читателите на списание Q класират абума на #28 в класацията за най-добър албум на всички времена. През 2000 г., същото списание му отрежда #32 в класацията за 100 най-велики британски албума за всички времена, а на следващата година става един от 50-те най-тежки албума на всички времена. През 2003 г., VH1 поставя Physical Graffiti на #71 в класацията за най-велики албуми на всички времена, а Ролинг Стоунс го поставят под номер 70 в тяхната класация.

Интересно е да се отбележи, че Physical Graffiti съдържа най-дългата и най-късата песен на „Лед Зепелин“. In My Time of Dying е 11 минути и 5 секунди, а Bron-Yr-Aur – 2 минути и 6 секунди. Освен това комедийната пънк група Dead Milkmen пародират със заглавието и обложката на албума и издават Metaphysical Graffiti (1990).

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителен персонал[редактиране | редактиране на кода]

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Страна едно[редактиране | редактиране на кода]

Име Време
1. Custard Pie 4:15
2. The Rover 5:39
3. In My Time of Dying 11:08

Страна две[редактиране | редактиране на кода]

Име Време
1. Houses of the Holy 4:04
2. Trampled Under Foot 5:36
3. Kashmir 8:37

Страна три[редактиране | редактиране на кода]

Име Време
1. In the Light 8:47
2. Bron-Yr-Aur 2:06
3. Down by the Seaside 5:15
4. Ten Years Gone 6:34

Страна четири[редактиране | редактиране на кода]

Име Време
1. Night Flight 3:38
2. The Wanton Song 4:08
3. Boogie with Stu 3:52
4. Black Country Woman 4:24
5. Sick Again 4:42
  • На някои касетки Bron-Yr-Aur е поставена след Kashmir, вероятно за да станат двете страни на касетката с еднаква продължителност.
    • Приписвана на „Мисис Вакенс, майка на Ричи Валенс“. Според Джими Пейдж след слабия джем Ooh My Head на късния Ричи Валенс, било решено да се припише песен на майка му, „защото разбрахме, че тя не получила никакви възнаграждения от хитовете на сина си, така че с Робърт решихме да и припишем текста. И какво стана? Опитаха се да ни съдят за цялата песен! Тогава им казахме да се разкарат“.
  • In My Time of Dying прилича много на песен със същото име от първия албум на Боб Дилън.

Класации[редактиране | редактиране на кода]

Албум[редактиране | редактиране на кода]

Година Класация Позиция
1975 Billboard 200 1

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Сингъл Класация Позиция
1975 Trampled Underfoot Billboard Pop Singles (Billboard Hot 100) 38