Грамофонна плоча

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Различни видове грамофонни плочи

Грамофонната плоча е аналогов носител на информация, най-често изработен от поливинилхлорид, който се използва за репродуциране на звук от грамофон. Грамофонът е патентован от Берлинер на 26 септември 1887 г. Първите плочи били от цинк. През 1893 г. на пазара се появяват първите грамофонни плочи от ебонит, които имат продължителност на записа от 2 минути при 70 оборота в минута. Три години по-късно ебонитът е заменен с шеллак. Първите реални грамофонни плочи са създадени около 1890 година, малко по-късно са пуснати и първите плочи за потребителите, които вече са се слушали при честота на въртене 78 оборота в минута. те са били направени предимно от шеллак, твърд и чуплив материал наподобяващ бакелит. След това плочите се усъвършенстват, звуковъзпроизвеждането става все по-качествено, намалява се шумът, оборотите на въртене на плочата стават 78, после намаляват на 45 оборота при свръх-качествено възпроизвеждане и 33 оборота в минута при дългосвирещите плочи, но със по-ниско изразен честотен диапазон. В рядка употреба на пазара съществуват и грамофонни плочи за аудиовъзпроизвеждане на 16 2/3 оборота.

Начин на действие[редактиране | редактиране на кода]

Дискът (плочата) поставен на грамофона, се върти с постоянни обороти от порядъка на 78; 45,1; 33⅓ или 16⅓. Върху диска има бразда, която представлява улей, канал и тази бразда е насочена спирално към центъра на диска (плочата); тази бразда представлява записа. Когато плочата е поставена на грамофона и се върти с определените обороти, върху плочата се поставя иглата, която е закрепена на тонрамото. Трептящата игла е свързана към звукоотнемателя (дозата), по този начин иглата влиза в браздата (канала) на плочата и започва да трепти, тези механични трептения на иглата се предават на дозата и се трансформират в електричен сигнал. Звукоотнемателят (дозата), която може да претрансформира трептенята по два начина: по електромагнитен или по пиезоелектричен метод, след това електрическите трептения представляващи реалния сигнал се усилват през усилвател и се подават на високоговорителя, като неговите трептения възпроизвеждат сигнала слухово. В този случай сигналът се нарича аналогов (реален), защото трептенията на иглата от плочата към дозата преминали през усилвателя са равни на трептенията на високоговорителя, измервани в херцове Hz.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Грамофонните плочи се изработват, чрез способа на матричния принцип, като това позволява неограничен брой копия без разлика. Матрицата представлява кръгла форма, направена от мек материал, например восък с примеси, издържащи на висока температура. Матрицата се поставя на записваща машина и се върти с определените обороти, над матрицата има резец с точно определен профил, който нарязва концентричен канал „бразда“ по въртяща се матрица, тоест тази бразда представлява записа преобразувания електрически сигнал.

Записването става, като от микрофон или друг източник се подаде електрически сигнал и се усили многократно, след което аналоговият електрически сигналсе трансформира в механични трептения на резеца, който трептейки чертае в конценрично-спирална окръжност браздата върху матрицата, вървяща спирално по-посока към центъра. Постъпващият електрически сигнал със определена амплитуда („мах“) кара резеца да копира точно всяка крива от аналоговия сигнал, в резултат на което се получава точно копие на сигнала без изменение върху восъчната матрица.

От готовата вече матрица се изработва огледално копие от по-твърд материал, което се нарича „майка“. А вече от „майката“ се изработват матрици, които се наричат „синове“, поставя се материалът поливинилхлорид, предварително загрян до определена температура, и започва пресоването под определено налягане, в резултат на което нагрятият мек материал навлиза в браздата на матрицата. Материалът придобива кръглата форма на матрицата и на спиралната бразда, след изстиване на материала и проверка на качеството на изработката, плочата е готова и може да бъде чут записът върху нея на грамофон.

Предимства и недостатъци[редактиране | редактиране на кода]

Недостатъците на грамофонните плочи са трудоемкото им производство, изискването за високо качество на материала и прецизна технология на производство, сравнително трудното съхранение (предпазване от запрашване, драскане, натиск, огъване), малката продължителност на записа – около 25 минути при диаметър на плочата 300 mm, големите им размери, диаметър и маса. Известно е, че след 22-то прослушване качеството на звука започва да се влошава.

Предимствата на плочите са издръжливостта, дълготрайността на записа при добро съхранение и просвирване на качествен грамофон ("вечният" звуконосител), добри динамични характеристики, добра честотна лента на записа, приближаваща се до реалното звучене. През последните няколко години интересът към грамофонната плоча се завръща. Възражда се и производството на съвременни грамофони и грамофонни дози, които имат много по-добри качества и по-дълъг живот.

Други особености[редактиране | редактиране на кода]

Върху всяка плоча в центъра има надпис, който представлява музикалния издател. Върху него има изписана следнита характерна информация например:

 • Име на компанията издател (или звукозаписна компания и издател, ако са две различни компании)
 • Скоростта на запис (като най-често е посочена закръглената скорост до цяло число – най-често 33 и 45 оборота в минута)
 • Указател за качеството на запис – моно или стерео.
 • Тиражния брой (номер) на копието (уникален идентификационен номер), например – D1404;
 • Индикатор за страната на запис (най-често е с букви – страна А и страна Б /на латиница – съответно A и B/, но може да е с римски или арабски цифри)
 • Име на грамофонната плоча или албум (може да липсва такава информация)
 • Списък със записани произведения, имената на изпълнител(и), оркестър и др.;
 • Общата продължителността на записа в минути, примерно – 2'50"; (често и тази информация липсва)
 • Годината на записа (или производство на плочата) P1965 или (p)1965;
 • Указатели за авторско право на издател (copyright) и забрана за презапис. Когато издаването е премиерно, а не преиздаване, най-често е посочена само една година след индикатора за авторско право, примерно (C) Balkanton 1975, или годината е пропусната, като се приема, че тя е еквивалентна с годината на производство (p). В случай на преиздаване добрата практика изисква да се посочват годините на преиздаване, като последната е актуалната за дадения албум на който е положена; Примерно: (c) 1970,1975,1983. Когато дадено произведение е преиздавано многократно, вместо различните години се посочва премиерната и годината на последно издание с тире между тях: (c) 1962 – 1987.
 • Информация за Плочи HI-FI, при, които плочата е със свръх-високо качество на записа най-често при скорост 45 оборота. При тези плочи изработката е от по-качествен антистатичен материал, при което на етикета (лейбъла) има отличителен знак с изписан надпис, например: True High Fidelity, New High Fidelity, High Quality и др. под.