DVD-Audio

от Уикипедия, свободната енциклопедия

DVD-Audio е логически формат за съхранение на звук с високо качество върху DVD диск. Това е развитие на DVD стандарта, което позволява съхранение на повече и/или по-качествен звук отколкото CD Digital Audio (CD-DA).

Първите дискове излизат на пазара през 2000 г. но не могат да изместят компактдисковете като носител на звук. В допълнение се появява и конкуренция от страна на новосъздадения хибриден формат SACD (Super Audio CD), който също предлага сравнимо качество на звука. Поради наличието вече на пазара на комбинирани възпроизвеждащи устройства, както за DVD-Audio, така и за SACD на цена под 100 USD се смята че и двата стандарта ще продължат съвместно съществуването си, както при DVD-R и DVD+R.

Дискретизиране и кодиране на сигнала[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от CD-DA, където се използва само 16-битовo ниво на квантуване и 44,1 kHz честота на дискретизация тук има възможност за 16-, 20- и 24-битово ниво на квантуване и честоти на дискретизация от 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz и 192 kHz. Освен стандартния за CD-DA стерео звук с два канала при DVD-Audio тук могат да се съхраняват от един канал (моно звук) до шест канала (5.1 съраунд саунд). При най-високите честоти на дискретизация (176,4 kHz и 192 kHz) не е възможно съхранение на шестканален звук, а само до двуканален (виж таблицата).

16-, 20- или 24-бита
44.1 kHz 48 kHz 88.2 kHz 96 kHz 176.4 kHz 192 kHz
Моно (1.0) да да да да да да
стерео (2.0) да да да да да да
Стерео (2.1) да да да да не не
Стерео + моно съраунд (3.0 или 3.1) да да да да не не
Куадро (4.0 или 4.1) да да да да не не
3-стерео (3.0 или 3.1) да да да да не не
3-стерео + моно съраунд (4.0 или 4.1) да да да да не не
Съраунд саунд (5.0 или 5.1) да да да да не не

За кодиране на така дискретизирания сигнал се използва LPCM (Linear Pulse Code Modulation) и евентуално MLP (Meridian Lossles Packing). В зависимост от избрания метод за кодиране, честота на дискретизация и нива на квантуване на един DVD5 диск е възможно да се съхрани от 65-минутна до 25-часова програма. Освен аудио (звук, музика) програмата може да съдържа менюта и стоп-кадри.

DVD-Audio диска не може да се възпроизвежда на повечето домашни DVD плейъри. За него е необходим специален DVD-Audio плейър или комбиниран: за DVD-Video и DVD-Audio. Поради малката популярност на DVD-Audio устройствата често DVD-Audio дисковете са комбинирани: съдържат както DVD-Audio зона, така и DVD-Video зона, която се възпроизвежда от всяко домашно DVD устройство. Последната може да съдържа както видеоклипове, така и само аудио: двуканално (стерео) или шестканално (5.1 съраунд саунд).

За разлика от CD-DA, където не е предвидена защита срещу копиране, DVD-Audio разполага с мощна защита. След бързото разбиване на защитата за DVD-Video – CSS (Content Scrambling System) се създава нова, още по-сложна и надеждна защита за DVD-Audio – CPPM (Content Protection for Prerecorded Media).