DAT

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
DAT-касета Sony

DAT (на английски: Digital audio tape) или R-DAT (на английски: Rotary-Digital audio tape) е цифров аудиоформат разработен съвместно от фирмите Sony и Philips, презентиран и въведен на пазара през 1987 г.

DAT е замислен като алтернативен потребителски аудиоформат, който същевременно е и алтернатива на широкоразпространения по това време аналогов звукозапис на компакт-касета. DAT формата не получава широко разпространение, но за сметка на това намира голяма подкрепа сред работещите в професионалните звукозаписни студия, тъй като е компактен; осигурява високо качество на звука; лесен за управление; и предоставя големи възможности за редактиране на звукозаписа. Също така, DAT записващите и възпроизвеждащи устройства са достъпни поради сравнително ниската си цена и са лесни за транспортиране в сравнение с наложилите се дотогава професионални магнетофонни декове.

DAT-касетите са с габарити наполовина на компактните касети, а магнитната им лента е затворена в защитна пластмасова кутия с размер 73 mm × 54 mm × 10,5 mm. DAT формата използва 16-битова импулсно-кодова модулация (PCM) без компресия, като CD, а честотната дискретизация може да бъде по-висока от тази на CD (44,1 KHz) или по-ниска, а именно: 48, 44.1 или 32 KHz. Това значи, че направения на DAT звукозапис е практически без загуба на качеството от първоизточника като изходен сигнал, в контраст с по-новоналожилите се на музикалния пазар цифрови формати DCC (Digital Compact Cassette) и MD (MiniDisc).

Източници[редактиране | редактиране на кода]