Геологическа топографска служба на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от USGS)
Направо към навигацията Направо към търсенето
United States Geological Survey

Емблема на Управлението по Картография на Съединените американски щати Usgs-headquarters.jpeg

Основан: 3 март, 1879
Действащ директор: Майк Майърс
Бюджет: 971 милиона щ.д. (2006)
Персонал: 10 000 (2004)

Геологическият топографски институт на САЩ (на английски: United States Geological Survey, USGS) е научна агенция на американското правителство. Тя се занимава с фундаментални изследвания и не притежава регулационни задължения.

Учените на USGS изучават релефа на САЩ, техните природни ресурси, както и природните бедствия които застрашават страната. Организацията е разделена на 4 основни клона, които се занимават с биология, география, геология и хидрология.

Агенцията е основната цивилна картографска агенция в САЩ и е най-известна в топографските си карти в мащаб 1:24000. Тя управлява също така Националния център по земетресенията на САЩ, намиращ се в Голдън, щата Колорадо, както и Националната програма по геомагнетизъм на САЩ. През 2005 г. агенцията работи усилено по създаване на Национална система за ранно предупреждение за вулканична опасност, който ще наблюдава 169-те вулкана на територията на САЩ.

Агенцията управлява 17 научноизследователски института. Мотото на агенцията е „Наука за един променящ се свят“ („science for a changing world“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]