Vbox7.com

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Vbox7)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Vbox7
Информация
Уеб адрес vbox7.com
Езици български
Притежател Нетинфо
Пуснат онлайн 2 август 2006
Настоящ статус активен

Vbox7.com (произнася се „ви бокс седем“) e български уебсайт за видеосподеляне. Създаден е в края на 2006 г. от Богомил Павлов, като още следващата година е закупен от „Нетинфо[1]. Vbox7.com е част от портфолиото на Нетинфо и Нова Броудкастинг Груп. Сайтът позволява на потребителите да гледат, качват, оценяват и коментират видеа. Платформата предлага авторско видео съдържание, а сред най-популярните рубрики на уебсайта са „Топ 40“, „Топ Авторски“, „Топ БГ музика“ и „Популярни днес“. През 2015 г. заедно с Нова Броудкастинг Груп стартира продуцентската компания 7Talents за разпространение на оригинално авторско съдържание. Сред уеб-сериалите на платформата са „Не така, брат!“, "Следвай ме", "Апартамент 404", "Десет първи срещи", "Килерът", "Новакът",„Summer Flirt“, както и онлайн предавания като „Без бутонки“, „Didi’s kitchen“, „Дръж ми пунканките“ и други. През март 2014 Vbox7.com пуска и мобилното си приложение [2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът е открит на 30 юли 2006 г. и пуснат официално на 2 август 2006 г. През 2007 г. е закупен от „Нетинфо“ [1]. На 6 февруари 2012 стартира мобилната версия на сайта [3], а две години по-късно е направено и мобилно приложение [2]. В началото на юни 2014 Vbox7.com стартира партньорска програма [4], от която да печелят рекламодателите и потребителите на сайта.

От края на 2016 г. уебсайтът има нов дизайн.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Видео технологии[редактиране | редактиране на кода]

Видео плеър[редактиране | редактиране на кода]

По подразбиране се използва HTML 5 видео плеър, като потребителят може да избере да използва стария Flash Player от настройките на профила си.

Качване на видео[редактиране | редактиране на кода]

Всеки новорегистриран потребител може да качва клип до 20 минути или по-дълъг, но с размер до 500MB. След като профилът става доверен, той може да качва клипове до 35 минути или по-дълги, но отново до 500MB. Партньорите на сайта нямат лимит за качване.

Разрешените за качване видео формати са avi, mpg, wmv, 3gp, flv, mp4, mov и mkv.

Качество и Формати[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Vbox7.com използва flv видео.

Впоследствие сайтът преминава на mp4, като вече поддържа и HD до 720p. Всяко HD видео има и SD 480p версия, която може да бъде възпроизведена след спиране на HD качеството от бутона в плеъра.

За кратко в мобилната версия на сайта се появяват и 3gp 240p клипове.

Достъпност на съдържанието[редактиране | редактиране на кода]

Съдържанието на Vbox7.com е изцяло достъпно в България, но извън територията на страната голяма част от клиповете са недостъпни през обикновения HTML 5 плейър.

Източници на печалба[редактиране | редактиране на кода]

Vbox7.com печели от реклама и продуктово позициониране.

Партньорите на Vbox7.com печелят от своето съдържание чрез подялба на приходите от реклами, които се показват в клиповете им. Рекламите биват три вида:

  • продуктово позициониране и явна реклама на продукт в самото видео;
  • видео реклама преди началото и по време на видеото (видеото бива прекъсвано);
  • Adwise реклама на клик (показва се в долната част на плеъра).

Политики на общността[редактиране | редактиране на кода]

Авторски права[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. Vbox7.com стартира Партньорска програма [5], която предоставя на създатели на авторско видео съдържание възможност да публикуват и монетизират своето съдържание чрез подялба на приходите от реклами, които се излъчват във видеата им, както и таргетирано промотиране на съдържанието на официалните си партньори.

Защитата на авторските права се дефинира в Общите условия [6] на Vbox7 и се обслужва от процедура за премахване на нелегално съдържание, при подаден сигнал от собствениците на правата му. Допълнителен софтуер осигурява защита на съдържанието на партньорите на Vbox7.com.

Значки[редактиране | редактиране на кода]

Значките, които се получават автоматично, са доверен профил (COOL), написани и получени коментари на кирилица, админ на голяма група (GRP), пише много и добри субтитри (SUB), коментари с висока оценка (COM), известен потребител (HOT), интересни клипове с висока оценка (UPD) [7]. Значките, които се дават от екипа на сайта са интересни и качествени авторски клипове (AVT), авторски профил създаващ компилации (COMP), монетизира клиповете си (PART), спомага за развитието на сайта (PRO), партньор на сайта (THE), член на екипа (TEAM).

Правила за клиповете на авторите[редактиране | редактиране на кода]

След като Нова Броудкастинг Груп става собственик на Нетинфо във Vbox7.com, официално въвежда строга система от правила за съдържанието, което се публикува в сайта [8].

Мобилно приложение[редактиране | редактиране на кода]

През март 2014 Vbox7.com публикува мобилното си приложение [2]. През март 2017 г. приложението печели наградата на Webit Awards за най-добро развлекателно приложение в България[9].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • YouTube – американски сайт за обмен на видеоклипове

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]