Vbox7.com

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Vbox7)
Направо към: навигация, търсене
Vbox7
Информация
Уеб адрес vbox7.com
Езици български
Притежател Нет Инфо
Пуснат онлайн 2 август 2006
Настоящ статус активен

Vbox7.com (произнася се „ви бокс седем“) e вторият най-популярен уебсайт за видеосподеляне в България (след YouTube)[1]. Създаден е в края на 2006 г. от Богомил Павлов, като още следващата година е закупен от „Нетинфо[2]. Vbox7 позволява на потребителите да гледат, качват, оценяват и коментират видеа. Платформата предлага авторско видео съдържание, а сред най-популярните рубрики на уебсайта са „Топ 40“, „Топ Авторски“, „Топ БГ музика“ и „Популярни днес“. През 2015 г. Vbox7.com стартира заедно с Нова Броудкастинг Груп продуцентската компания 7Talents, започва продукцията и на оригинално авторско съдържание. Сред сериалите на платформата са „Не така, брат“, „Summer Flirt“, както и онлайн предавания като „Без бутонки“, „Didi’s kitchen“, „Дръж ми пунканките“ и други. През март 2014 сайтът публикува и мобилното си приложение [3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът е открит на 30 юли 2006 и пуснат официално на 2 август 2006. През 2007 година е закупен от "Нетинфо" [2]. На 6 февруари 2012 стартира мобилната версия на сайта [4], а две години по-късно е направено и мобилно приложение [3]. В началото на юни 2014 vbox7 стартира партньорска програма [5], чиято цел е да комерсиализира сайта.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Видео технологии[редактиране | редактиране на кода]

Видео плеър[редактиране | редактиране на кода]

По подразбиране се използва HTML 5 видео плеър, като потребителят може да избере да използва стария Flash Player от настройките на профила си. Екипът на сайта редовно актуализира плеъра, като набляга предимно на подобрения в дизайна от колкото на оправяне на бъгове.

Качване на видео[редактиране | редактиране на кода]

Всеки новорегистриран потребител може да качва видеота до 20 минути или по-дълги, но с размер до 500MB. След като профилът става доверен, той може да качва клипове до 35 минути или по-дълги, но отново до 500MB. Партньорите на сайта нямат лимити за качване.

Разрешените за качване видео формати са avi, mpg, wmv, 3gp, flv, mp4, mov и mkv.

Качество и Формати[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Vbox7 използва flv видео.

Впоследствие сайтът преминава на mp4, като вече поддържа и HD до 720p. Всяко HD видео има и SD 480p версия, която може да бъде възпроизведена след спиране на HD качеството от бутона в плеъра.

За кратко в мобилната версия на сайта се появяват и 3gp 240p видеота.

Достъпност на съдържанието[редактиране | редактиране на кода]

Съдържанието на vbox7 е изцяло достъпно в България, но извън територията на стараната голяма част от клиповете са недостъпни през обикновения HTML 5 плеър.

Източници на печалба[редактиране | редактиране на кода]

Vbox7 печели от реклама и продуктово позициониране.

Партньорите на vbox7 печелят от своето съдържание чрез подялба на приходите от реклами, които се показват във видеата им. Рекламите биват три вида:

  • продуктово позициониране и явна реклама на продукт в самото видео
  • видео реклама преди началото и по време на видеото (видеото бива прекъсвано)
  • Adwise реклама на клик (показва се в долната част на плеъра)

Политики на общността[редактиране | редактиране на кода]

Авторски права[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. Vbox7 стартира Партньорска програма [6], която предоставя на създатели на авторско видео съдържание възможност да публикуват и монетизират своето съдържание чрез подялба на приходите от реклами, които се излъчват във видеата им, както и таргетирано промотиране на съдържанието на официалните си партньори.

Защитата на авторските права се дефинира в Общите условия [7] на Vbox7 и се обслужва от процедура за премахване на нелегално съдържание, при подаден сигнал от собствениците на правата му. Допълнителен софтуер осигурява защита на съдържанието на партньорите на Vbox7.

Значки[редактиране | редактиране на кода]

Значките, които се получават автоматично, са доверен профил (COOL), написани и получени коментари на кирилица, админ на голяма група (GRP), пише много и добри субтитри (SUB), коментари с висока оценка (COM), известен потребител (HOT), интересни клипове с висока оценка (UPD) [8]. Значките, които се дават от екипа на сайта са интересни и качествени авторски клипове (AVT), авторски профил създаващ компилации (COMP), монетизира клиповете си (PART), спомага за развитието на сайта (PRO), партньор на сайта (THE), член на екипа (TEAM).

Правила за клиповете на авторите[редактиране | редактиране на кода]

От както Нова Броудкастинг Груп стават собственици на Нет Инфо във vbox7 официално въвежда строга система от правила спрямо съдържанието, което се публикува в сайта [9].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • YouTube – американски сайт за обмен на видеоклипове
  • VideoClip.BG – български сайт за обмен на видеоклипове

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]