Vbox7.com

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Vbox7)
Направо към: навигация, търсене
Vbox7
Информация
Уеб адрес vbox7.com
Езици български
Притежател Нет Инфо
Пуснат онлайн 2 август 2006
Настоящ статус активен

Vbox7.com (произнася се „ви бокс седем“) e една от най-големите видео платформи в България. По данни на Alexa това е деветият най-посещаван сайт в страната [1].

Сайтът е създаден в края на 2006 от Богомил Павлов, като още следващата година е закупен от „Нетинфо[2]. Vbox7 позволява на потребителите да гледат, качват, оценяват и коментират видеа. На платформата са достъпни клипове с богато и разнообразно съдържание, като се промотират предимно продукции на Нова Телевизия и 7talents (и двете са собственост на Нетинфо).

История[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът е открит на 30 юли 2006 и пуснат официално на 2 август 2006. През 2007 година е закупен от "Нетинфо" [2]. На 6 февруари 2012 стартира мобилната версия на сайта [3], а две години по-късно е направено и мобилно приложение [4]. В началото на юни 2014 vbox7 стартира партньорска програма [5], чиято цел е да комерсиализира сайта. Екипът на сайта започва да обръща по-малко внимание на обикновените потребители и автори, тъй като не са достатъчно доходоносни. 

През 2015 известни влогъри като Емил Конрад и Боряна Стефанова спират да качват видео във Vbox7 и се преориентират към YouTube. В началото на 2016 екипът на сайта стига до крайности и започва масово да трие клипове от сайта под претекст, че нарушават авторски права. Vbox7 и Нова Телевизия биват обвинени в опит за цензура, но в действителност клиповете са изтрити тъй като не генерират достатъчно приходи [6]. Потребителите започват да изразяват недоволството си в социалните мрежи [7].

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Видео технологии[редактиране | редактиране на кода]

Видео плеър[редактиране | редактиране на кода]

По подразбиране се използва HTML 5 видео плеър, като потребителят може да избере да използва стария Flash Player от настройките на профила си. Екипът на сайта редовно актуализира плеъра, като набляга предимно на подобрения в дизайна от колкото на оправяне на бъгове.

Качване на видео[редактиране | редактиране на кода]

Всеки новорегистриран потребител може да качва видеота до 20 минути или по-дълги, но с размер до 500MB. След като профилът става доверен, той може да качва клипове до 35 минути или по-дълги, но отново до 500MB. Партньорите на сайта нямат лимити за качване.

Разрешените за качване видео формати са avi, mpg, wmv, 3gp, flv, mp4, mov и mkv.

Качество и Формати[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Vbox7 използва flv видео.

В последствие сайтът преминава на mp4, като вече поддържа и HD до 720p. Всяко HD видео има и SD 480p версия, която може да бъде възпроизведена след спиране на HD качеството от бутона в плеъра.

За кратко в мобилната версия на сайта се появяват и 3gp 240p видеота.

Достъпност на съдържанието[редактиране | редактиране на кода]

Съдържанието на vbox7 е изцяло достъпно в България, но извън територията на стараната голяма част от клиповете са недостъпни през обикновения HTML 5 плеър.

Мобилно приложение[редактиране | редактиране на кода]

През март 2014 vbox7 публикува мобилното си приложение [4]. Приложението вече има близо 1 милион изтегляния от Google Play, където рейтингът му е 4.1 от 5 [8]. Приложението е достъпно и в Магазина за приложения на Apple, където рейтингът му е 3 от 5 [9].

Източници на печалба[редактиране | редактиране на кода]

Vbox7 печели от реклама и продуктово позициониране.

Партньорите на vbox7 печелят от своето съдържание чрез подялба на приходите от реклами, които се показват във видеата им. Рекламите биват три вида:

 • продуктово позициониране и явна реклама на продукт в самото видео
 • видео реклама преди началото и по време на видеото (видеото бива прекъсвано)
 • Adwise реклама на клик (показва се в долната част на плеъра)

Политики на общността[редактиране | редактиране на кода]

Неуредени авторски права[редактиране | редактиране на кода]

До началото на 2016 година от vbox7 биват премахвани най-вече клипове разпространявани от bTV, заради постъпили сигнали от страна на bTV като част от кампанията FairPlay. От 2016 котролът бива засилен и всеки качен клип бива преглеждан от екипа на vbox7, като дори и при най-малки подозрения за нарушение на авторски права, клипът биват изтрит и повторното му качване бива забранено.

Значки[редактиране | редактиране на кода]

Значките, които се получават автоматично, са доверен профил (COOL), написани и получени коментари на кирилица, админ на голяма група (GRP), пише много и добри субтитри (SUB), коментари с висока оценка (COM), известен потребител (HOT), интересни клипове с висока оценка (UPD) [10]. Значките, които се дават от екипа на сайта са интересни и качествени авторски клипове (AVT), авторски профил създаващ компилации (COMP), монетизира клиповете си (PART), спомага за развитието на сайта (PRO), партньор на сайта (THE), член на екипа (TEAM).

Цензура[редактиране | редактиране на кода]

От както Нова Броудкастинг Груп стават собственици на Нет Инфо във vbox7 официално започва да бъде налагана цензура спрямо съдържанието, което се публикува в сайта [11]. Забранява се в клиповете и тяхното описание да има скрита или явна реклама на преки конкуренти на vbox7, затова в сайта почти няма реклами от bTV, тъй като bTV е основният конкурент на Нова Телевизия.

В описанието на потребителите също бива налагана подобна цензура. Например, когато в описанието се напише videoclip.bg, на място на този текст се показват 6 звездички (******).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • YouTube – американски сайт за обмен на видеоклипове
 • VideoClip.BG – български сайт за обмен на видеоклипове

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. How popular is vbox7.com?
 2. а б „Нет инфо“ придоби българския Youtube
 3. Vbox7.com в телефона на всеки фен
 4. а б Vbox7 вече с мобилно приложение
 5. Vbox7 стартира партньорска програма
 6. NovaNews: Историята на една карикатура
 7. Хаштаг #RIPvbox7 във Facebook
 8. Vbox7.com в Google Play
 9. Vbox7.com в iTunes
 10. Какво са значките във Vbox7
 11. Правила относно клиповете на авторите

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]