Vivaldi (браузър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вивалди.

Vivaldi
Vivaldi web browser logo.svg
Информация
Разработчик Vivaldi Technologies
Начална версия 6 април 2016
Програмен език HTML5, Node.js, ReactJS[1]
Операционна система Windows, GNU/Linux, macOS
Платформа x86, x64
Език на интерфейса многоезичен
Статус активен
Вид софтуер браузър
Лиценз безплатен софтуер
Уебсайт vivaldi.com
Vivaldi в Общомедия

Vivaldi е интернет браузър, софтуерно приложение, което дава възможност на потребителите да посещават уеб сайтове. Създадено е от съоснователя и бивш изпълнителен директор на Opera Software – Йон Стефенсон фон Течнер (Jon Stephenson von Tetzchner)[2]. „Вивалди“ е насочен към напреднали потребители и бивши потребители на Opera, които имат нужда от нещо повече, отколкото просто браузър. Създаден е на базата на Chromium и Blink.

История и бъдеще[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. фон Течнер и Гейр Иварсей са водещите програмисти на Opera Software. Основата, на която е граден браузърът, е той да бъде бърз, да може да се пуска от всякакъв хардуер (в т.ч. и доста ограничен) и да запазва индивидуалността на потребителите, като предлага куп възможности за персонализация. Не след дълго се създава и общността на Opera, в която създателите имат контакт с потребителите. След вземания на управленски решения след 2010 г. Opera решават да закрият портала My Opera, а в знак на несъгласие с поетия курс фон Течнер напуска компанията и основава Vivaldi. В нея пренася модела на двустранна комуникация с потребителите. Vivaldi първоначално е създаден като общество, което да приеме и продължи традициите на обществото на My Opera[3] след спирането му през март 2014 г. Фон Течнер вярва, че именно обществото на My Opera е помогнало най-много за развитието на браузъра, а закриването му е грешка.

От 27 януари 2015 г. е достъпна първата публична бета версия на браузъра[4]. Има близка функционалност до старите версии на Opera, като в някои отношения дори предлага повече.

Очаква се добавяне на вграден клиент за електронна поща, синхронизация на файлове и отметки и др.

Интерфейс и функции[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]