Wingsuit

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Wingsuit летенето (още wingsuiting, от "wing" – крило, "suit" – костюм) е вид екстремен спорт, вариант на парашутизма, при който се правят скокове от голяма височина в костюми, добавящи допълнителна площ към площта на човешкото тяло, подпомагайки планирането във въздуха (gliding).

Въпреки че първите опити за реализиране на този вид спорт датират от 1912 година, първите съвременни костюми за wingsuit летене са разработени в края на 1990-те. Те добавят допълнителна площ от плат между двата крака и между ръцете и торса, по аналогия с крилата на прилепите и специалните кожни приспособления на летящите катерици. Един wingsuit скок започва със свободно падане и обичайно завършва с отваряне на парашут.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wingsuit flying“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.