Xcas

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Xcas
Информация
РазработчикBernard Parisse
Начална версия2000 г.;
преди 24 години
 (2000)
Последна версия1.4.9-45
Програмен езикC++
Операционна системаWindows, macOS, Linux
Вид софтуерComputer algebra system
ЛицензGNU GPL
Уебсайтwww-fourier.ujf-grenoble.fr/~parisse/giac.html
Xcas в Общомедия
Xcas може да разреши диференциални уравнения

Xcas (софтуер с отворен код)[1] е потребителски интерфейс в Giac, безплатна, основна компютърна алгебра (CAS)[2] за Windows, Mac OS X и Linux / Unix.[3] Giac може да се използва директно в друга програма, писана на C++.[4]

Xcas / Giac е проект с отворен код, разработен от Bernard Parisse в Университета „Жозеф Фурие“ в Гренобъл (Изер) от 2000[5] г. насам. Той се основава на опита, придобит в бившия проект на „Erable“.[6]

Giac има режим на съвместимост с програмите Maple и MuPAD и калкулаторите TI-89, TI-92 и Voyage 2000.[7] Потребителите могат да използват Giac / Xcas като свободен софтуер, съвместим с Maple, за да разработят официални алгоритми или да го използват в друг софтуер.

Pocket CAS и CAS Calc P11 използват Giac. През 2013 г. тя е интегрирана и по отношение на CAS GeoGebra.[8]

CmathOOOCAS е една приставка на OpenOffice.org, която позволява официално таксуване в електронната таблица Calc и текстообработваща машина, използваща Xcas за извършване на изчисления.

Системата е избрана също така от Hewlett-Packard като CAS за техния премиум калкулатор, който използва двигателя Giac / Xcas 1.1.2 под режим на двоен лиценз.

команди (откъси)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]