Александър Морозевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Морозевич
Информация
Държава Русия
Роден
18 юли 1977 г. (46 г.)
Званиегросмайстор

Страница в сайта на ФИДЕ
Александър Морозевич в Общомедия

Александър Сергеевич Морозевич е руски шахматист, гросмайстор от 1993 година. През месец април 2008 година има ЕЛО коефициент 2774, което го поставя на 3-то място в света.

Шахматна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Александър Морозевич е възпитаник на заслужилия треньор на СССР Владимир Юрков. Руснакът е известен с факта, че е привърженик на необичайните дебюти. Например срещу дамски гамбит той често играе „Защита Чигорин“ или „Контрагамбит Албин“. Двете системи рядко са виждани да бъдат използвани сред шахматистите от нивото на Морозевич. Руснакът също предпочита сложните и завързани позиции пред ясните.

Званието гросмайстор Морозевич получава през 1993 година. През тази година на турнира в Тилбург Морозевич побеждава англичанина Майкъл Адамс с 2:0 точки.

Първият си голям международен успех постига на турнира „Лойдс Банк“ в Лондон през 1994 година, когато го спечелва на възраст от 17 години и с резултат 9,5 точки от 10 възможни.

През 1999 г. участва на първия си супертурнир – „Босна“ в гр. Сараево. Завършва на четвърто място в крайното класиране с 5,5/9 точки.

Морозивич е определян за най-добрия шахматист по блинд в света. Доказателство за това е доброто му представяне на турнира „Амбър“ през последните години. Печели турнира в гр. Монте Карло през 2002, 2004 и 2006 г. и завършва на второ място през 2003, 2005 и 2007 година.

Турнирни постижения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alexander Morozevich“ и страницата „Морозевич, Александр Сергеевич“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.