Алън Дълес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алън Дълес
американски разузнавач, директор на ЦРУ
Роден
Починал
29 януари 1969 г. (75 г.)
ПогребанСАЩ

Религиякатолицизъм
Учил вПринстънски университет
Университет „Джордж Вашингтон“
ПартияДемократическа партия
Републиканска партия
Семейство
Братя/сестриДжон Фостър Дълес

Уебсайт
Алън Дълес в Общомедия

Алън Дълес е 5-ият директор на ЦРУ (1953 – 1961) и ръководител на американските тайни служби в Европа по време на Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Уотъртаун, щата Ню Йорк в семейство с дълбоки традиции в американските дипломатически служби. Дядо му по майчина линия е генерал Джон У. Фостър – участник в Гражданската война и държавен секретар при президента Бенджамин Харисън. Дядото му по бащина линия е мисионер дълги години в Индия. Баща му също е мисионер, а по-големият му брат Джон Фостър Дълес е държавен секретар при президента Дуайт Айзенхауер.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на Принстънския университет през 1914 г., заминава за Индия и Китай, където много обикаля и работи като учител по английски език. След завръщането си започва работа като дипломат в Европа – Виена (1916), Берн (1917), Берлин (1919), Константинопол (1920). През 1922 г. се връща във Вашингтон и оглавява международния отдел за Близкия изток. Успоредно записва да учи право.

С началото на Втората световна война в кариерата на Дълес настъпва рязка промяна. Постъпва в Управлението на стратегическите служби (Office of Strategic Services, OSS) – предшественика на ЦРУ, и от 1942 до 1945 г. оглавява разузнавателния му център в Берн. Работата на центъра е повече от успешна. Дълес получава редица важни разузнавателни данни, а през 1945 г. изиграва ключова роля при капитулацията на германските войски в Северна Италия.

Счита се за идеен баща на операция „Разцепваш фактор“, целяща да предизвика съпротива и въстания в народните републики от социалистическия блок, без да започва война. Операцията вероятно е разкрита, но е използвана от Сталин за смазване на каквото и да е самостоятелно, националистическо мислене в ръководните среди на сателитите. Жертви на тази операция са Трайчо Костов, Ласло Райх (Унгария), Рудолф Слански (Чехословакия), Владислав Гомулка (Полша)[1].

Докладът му за структурата на американското разузнаване пред Хари Труман е засекретен. Конспиративната теория за Планът „Дълес“ му приписва сценарий за преследване от САЩ на целенасоченото измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят.[1]

След войната постъпва в новосформираното ЦРУ и през 1950 г. става заместник-директор, отговарящ за планирането и тайните операции. Новоизбраният президент Айзенхауер го назначава за директор на ЦРУ през 1953 г. и той остава на този пост до 1961 г. По време на своето управление модернизира из основи службата и я прави такава, каквато е и днес. През 1961 г. обаче, след неуспешния опит за нахлуване в Куба, е уволнен. За кратко се връща на държавна служба през 1963 г., когато е избран за член на комисията, разследваща убийството на Джон Кенеди.

Алън Дълес умира в Балтимор на 29 януари 1969 г. от белодробно възпаление.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Тодор Бояджиев, „Тайните на агент „Алис“, сп. „Тема“, бр. 14 (593), 8 април 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]