Андреас Хермес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андреас Хермес
Andreas Hermes
германски политик
Роден
Починал
4 януари 1964 г. (85 г.)
ПогребанБон, Федерална република Германия

Националност Германия
Учил вБонски университет
Хумболтов университет на Берлин
Йенски университет
Политика
Професияполитик
ПартияПартия център, Християндемократически съюз
Ваймарска република
министър на продоволствието1920 – 1922
Ваймарска република
министър на финансите1922 – 1923
Противник наАдолф Хитлер
Семейство
БащаАндреас Хермес
МайкаТерезия Хермес
Андреас Хермес в Общомедия

Андреас Хермес (на немски: Andreas Hermes) е германски учен и държавник, противник на нацисткия режим в Германия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Кьолн на 16 юли 1878 г. Следва земеделска икономика и философия в Бон, Йена и Берлин. Участва в студентското католическо движение. Работи като преподавател в сферата на земеделието. По време на Първата световна война научните му занимания в тази сфера продължават. Макар все още безпартиен през 1919 г. работи в министерството на икономиката. Година по-късно става член на Партията на Центъра. На 30 март 1920 г. заема поста министър на прехраната. Под негово ръководство министерството е реформирано. Остава на този пост 2 години. До 1933 г. е член на много съюзи и организации в сферата на земеделието и икономиката, а от 1921 г. до 1923 г. е финансов министър.

През март 1933 г. Хермес е арестуван за първи път поради откритото си несъгласие и противопоставяне на нацистката власт. През 1936 г. заминава за Колумбия, няколко години по-късно се завръща в Германия, за да отведе в емиграция и семейството си. Началото на Втората световна война обаче го възпрепятства да замине. В Германия Хермес се ангажира активно с антинацистката съпротива. Принадлежи към т.нар. „Кьолнски кръг“. След атентата срещу Хитлер от 20 юли 1944 г. е арестуван и на 11 януари 1945 г. е осъден на смърт. Съпругата му обаче успява да издейства отлагане на екзекуцията му.

След края на войната Хермес е съосновател на Християн-демократически съюз (Източна Германия). Участва в берлинската градска управа. Поради критиката си относно провежданата поземлена реформа в съветската окупациона зона е принуден да напусна председателското си място в Християндемократическата партия.

Преселва се в Бад Годесберг, край Бон и става член на западногерманската християндемократическа партия. В периода 1947-1948 г. активно работи в сферата на стопанството и прехраната. Различията във възгледите по някои въпроси между него и Конрад Аденауер го възпрепятстват да заеме поста на първи федерален министър на селското стопанство.

Гробът на Адреас Хермес и съпругата му Ана в Бон

Хермес е застъпник на обединението на Германия, на подобрение на отношенията с Изтока, но и противник на интеграцията на ФРГ със западните сили. Последното го поставя в известна изолация сред западногерманските християндемократи.

През 1958 г., поради напредналата си възраст, Андреас Хермес се оттегля от всички заемани постове. Умира 4 години по-късно, на 4 януари 1962 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гермес, Андреас“ и страницата „Andreas Hermes“ в Уикипедия на руски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.