Антон Зефков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антон Зефков
Anton Saefkow
германски политик
Пощенска марка на Зефков от ГДР, 1964 г.
Пощенска марка на Зефков от ГДР, 1964 г.

Роден
Починал
Бранденбург на Хафел, Нацистка Германия
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Националност Германия
Политика
Професияполитик
ПартияКомунистическа партия на Германия
Убеждениякомунист
Противник на Нацистка Германия
Семейство
СъпругаТеодора Брей
Деца2
Антон Зефков в Общомедия

Антон Зефков (на немски: Anton Saefkow) е германски политик и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Антон Зефков е роден в Берлин в социалистическо семейство от работническата класа, а през 1920 г., докато е чирак в металопроизводството, се присъединява към младежкия комунистически съюз на Германия, чието ръководство в Берлин поема през 1922 г.

През 1927 г. става секретар на Комунистическата партия на Германия (КПГ) в Берлин, а след това в Дрезден. През 1932 г. Зефков се жени за Теодора Брей, която също е активна в нелегалната съпротива.

Затвор[редактиране | редактиране на кода]

От април 1933 г. до април 1934 г. Зефков е в концентрационен лагер, последван от две години и половина в затвора Зутуас при тежък труд, последван от затваряне и в концентрационния лагер Дахау. Там той организира незаконна паметна служба за Едгар Андре и в резултат на това получава още две години лишаване от свобода.

Съпротива[редактиране | редактиране на кода]

Освободен от затвора през юли 1939 г., Зефков се връща към незаконната политическа работа. В Берлин, след нападението над Съветския съюз през 1941 г., той изгражда най-голямата група за съпротива срещу НСДАП, наречена „оперативно лидерство на КПГ“.

През април 1944 г. Социалдемократът Адолф Райхвайн се свързва със Зефков, за да го включи в заговора от 20 юли, който се опитва да убие или по друг начин да свали Адолф Хитлер.

Арест и екзекуция[редактиране | редактиране на кода]

През юли 1944 г. Зефков е арестуван, осъден на смърт на 5 септември и екзекутиран на 18 септември чрез гилотина в затвора Бранденбург-Гьорден в Бранденбург на Хафел.

Зефков оставя жена и две дъщери. Малко преди смъртта си, той пише на жена си: „С това писмо искам да ви благодаря, другарко, за величието и красотата, които ми даде в живота ни заедно... Не и до днес, написвайки тези редове, мислейки за всички вас, очите ми се навлажниха от присъдата, защото болката, която можеше да ме разкъса, ограничава разума... Знаеш ли, аз съм войнствен и умирам смело, само исках да правя добро...“

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Бюст на Антон Зефков в „Пренцлауер Берг“

На 2 февруари 1975 г. площад в Берлин е кръстен на Антон Зефков.[2][3][4] В „Пренцлауер Берг“, зелено пространство е наречено „Антон-Зефков-парк“, където има и бюст. В Бранденбург на Хафел, улицата пред самия затвор, където Зефков и много други членове на антифашистката съпротива са екзекутирани, се казва Антон-Зефков-Але.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Anton Saefkow // Посетен на 3 юни 2013.
  2. Map link to Anton-Saefkow-Platz, Berlin Google Maps. Посетен на 22 март 2010
  3. Map link to Franz-Jacob-Str., Berlin. Google Maps. Посетен на 22 март 2010
  4. Map link to Bernhard-Bästlein-Str., Berlin. Google Maps. Посетен на 22 март 2010

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Hermann Weber, Die Wandlung des deutschen Kommunismus; Vol. 2, Frankfurt am Main (1969) 267f
  • E.R. Greulich, Keiner wird als Held geboren; Verlag Neues Leben, Berlin (1961)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Johannes Popitz в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​