Комунистическа партия на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за забранената Комунистическа партия на Германия. За Германска комунистическа партия вижте DKP.

Комунистическа партия на Германия
Partei Deutschlands Kommunistische, KPD
Kommunistische Partei Deutschlands, Logo um 1920.svg
Ръководител Ернст Телман
Основател Карл Либкнехт
Основана 1918 - 1919
Разформирована 1946 след обединение с ГСДП в Съветската окупационна зона и в Източен Берлин; 1956 забранена във ФРГ
Седалище Берлин, Федерална република Германия
Членове 360 000 души (1932)
Идеология Марксизъм
Ленинизъм
Антифашизъм
комунизъм
социализъм
Марксизъм-ленинизъм
Комунистическа партия на Германия в Общомедия

Комунистическата партия на Германия (на немски: Kommunistische Partei Deutschlands, KPD) или КПГ е бивша основна политическа партия в Германия в периода между 1918-1933, която продължава да съществуват тайно в нацистка Германия, а в първите години след края на Втората световна война работи открито като второстепенна партия в Западна Германия, докато не бива забранена през 1956 г.

След 1945 г.[редактиране | редактиране на кода]

Фракция на Комунистическата партия също е организирана и в Западна Германия. На изборите през 1949 г. те печелят 5,7% от вота и получават представителство в Бундестага, но въпреки това развитието на Студената война и установената диктатура в Източна Германия засягат сериозно популярността на партията и на изборите през 1953 г. тя успява да спечели само 2,2% от гласовете и влиза в Бундестага.

Партията е обявена за незаконна в Западна Германия на 17 август 1956 г., след като Конституционният съд на Германия постановява, че нейната дейност е в противоречие с Конституцията. През 1968 г., бивши членове на Комунистическата партия на Германия основат Германската комунистическа партия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]