Комунистическа партия на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за забранената Комунистическа партия на Германия. За Германска комунистическа партия вижте DKP.

Комунистическа партия на Германия
Partei Deutschlands Kommunistische, KPD
Kommunistische Partei Deutschlands, Logo um 1920.svg
Основател Карл Либкнехт
Основана 1918 - 1919
Разформирована 1946 след обединение с ГСДП в Съветската окупационна зона и в Източен Берлин; 1956 забранена във ФРГ
Членове 360 000 души (1932)
Идеология Марксизъм
Ленинизъм
Антифашизъм
Комунистическа партия на Германия в Общомедия

Комунистическата партия на Германия (на немски: Kommunistische Partei Deutschlands, KPD) е бивша основна политическа партия в Германия в периода между 1918-1933, която продължава да съществуват тайно в нацистка Германия, а в първите години след края на Втората световна война работи открито като второстепенна партия в Западна Германия, докато не бива забранена през 1956 г.

След 1945 г.[редактиране | редактиране на кода]

Фракция на Комунистическата партия също е организирана и в Западна Германия. На изборите през 1949 г. те печелят 5,7% от вота и получават представителство в Бундестага, но въпреки това развитието на Студената война и установената диктатура в Източна Германия засягат сериозно популярността на партията и на изборите през 1953 г. тя успява да спечели само 2,2% от гласовете и влиза в Бундестага.

Партията е обявена за незаконна в Западна Германия на 17 август 1956 г., след като Конституционният съд на Германия постановява, че нейната дейност е в противоречие с Конституцията. През 1968 г., бивши членове на Комунистическата партия на Германия основат Германската комунистическа партия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]