Бакитжан Сагинтаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бакитжан Сагинтаев
Бақытжан Сағынтаев
казахстански учен и политик
Сагинтаев през 2016 г.
Сагинтаев през 2016 г.

Роден
Ушарал, КССР, СССР

Националност Казахстан
Учил вКазахски национален университет
Политика
ПартияНур Отан
Кмет на Алмати
от 28 юни 2019 г.
Министър-председател
8 септември 2016 – 21 февруари 2019
Семейство
БащаАбдир Сагинтаев
Деца2

Уебсайтprimeminister.kz
Бакитжан Сагинтаев в Общомедия

Бакитжан Абдирули Сагинтаев (на казахски: Бақытжан Әбдірұлы Сағынтаев) е казахстански учен и политик. Член е на партията „Нур Отан“. Министър-председател на Казахстан от 8 септември 2016 до 21 февруари 2019 г. и кмет на Алмати от 28 юни 2019 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село Ушарал, Таласки район, Джамбулска област, Казахска ССР, СССР на 13 октомври 1963 г. Баща му Абдир Сагинтаев (Абдыр Сагинтаев) е бил директор на Талаския племенен овцевъден завод, герой на социалистическия труд.

Б. Сагинтаев е женен за Галия Каратаевна Сагинтаева, имат 2 дъщери. Тъст му Каратай Турисов (Каратай Турысов) е бил секретар на ЦК на Компартията на Казахстан (Казахска ССР), секретар на съветския Всесъюзен централен съвет на професионалните съюзи (ВЦСПС), вицепремиер и министър на туризма, физическата култура и спорта на Република Казахстан, председател на Централната избирателна комисия на страната.

Бакитжан Сагинтаев завършва Казахския държавен университет „С. М. Киров“ (днес: Казахски национален университет „Ал-Фараби“) в Алма Ата, има научна степен кандидат на икономическите науки. Работи като преподавател в Катедрата по политикономия на Алмаатинския институт по народно стопанство и в Казахския държавен университет „С. М. Киров“ (1988 – 1992), където израства от асистент до доцент в Катедрата по социология.

Занимава се с бизнес предприемачество в периода от 1992 до 1998 г.

През 1998 г. е назначен за заместник-управител на Жамбълска област. От следващата година заема длъжностите заместник-председател на Агенцията за подкрепа на малкия бизнес (после Агенция за регулиране на естествените монополи, защита на конкуренцията и подкрепа на малкия бизнес) и председател на Управителния съвет на „Фондация за развитие на малкото предприемачество“ АД (ЗАО „Фонд развития малого предпринимательства“). От 2002 г. е първи заместник-председател на Агенцията за регулиране на естествените монополи и защита на конкуренцията, а от 2004 г. е председател на Агенцията за регулиране на естествените монополи.

През периода от 2007 до 2008 г. работи като ръководител на Канцеларията на премиера на Република Казахстан. После заема (2008 – 2012) длъжността управител (аким) на Павлодарска област.

След това е член на правителството (освен през краткия период от септември 2012 до януари 2013 г., когато е първи заместник-председател на Народно-демократическата партия „Нур Отан“):

На 8 септември 2016 година е назначен за изпълняващ длъжността министър-председател на Република Казахстан, после и за министър-председател[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]