Близалка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Близалка
Видбонбон
Описаниесладкарско изделие
Основни съставкиЗахароза, царевичен сироп, ароматизатор
Разновидностиледена близалка
Близалка в Общомедия
Големите близалки обикновено имат кръгли шарки

Близалката е вид захарен бонбон, който обикновено се състои от твърди бонбони, прикрепени на пръчица и предназначени за смучене или близане. Близалките са сладкарско изделие, което се предлагат в много вкусове и форми.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Близалките се предлагат в редица цветове и вкусове, особено плодови аромати. С много компании, произвеждащи близалки, бонбоните сега се предлагат в десетки вкусове и много различни форми.[1] Те варират от малки, които могат да бъдат закупени стотици и често се раздават в САЩ безплатно в банки, бръснарници и други места, до много големи, направени от бонбонени бастуни, усукани в кръг.

Повечето близалки се ядат при стайна температура, но „ледените близалки“ са замразени близалки на водна основа. Подобни сладкиши върху пръчка, направена от сладолед, често с ароматизирано покритие, обикновено не се наричат ​​близалки.

Някои близалки съдържат пълнежи, като дъвка или меки бонбони. Някои нови видове близалки имат по-необичайни съставки, като ларви на брашнен червей, вградени в бонбоните.[2] Други имат негодни за консумация сърцевини, като мигаща светлина, вградена в бонбона.

В скандинавските страни, Германия и Холандия, някои близалки са подправени с амониев хлорид.

Медицинска употреба[редактиране | редактиране на кода]

Близалките могат да се използват за пренасяне на лекарства.

Някои близалки се предлагат на пазара като помощни средства за диета, въпреки че тяхната ефективност е непроверена и анекдотичните случаи на загуба на тегло може да се дължат на силата на внушението.[3] Ароматизираните близалки, съдържащи лекарство, са предназначени да дават на децата лекарства без безпокойство.

Actiq е силно аналгетична близалка, чиято активна съставка е фентанил. Това прави бързо действието; близалката се използва например от военните и не е начин да се направи лекарството приятно за децата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lollipop // Advameg Inc., 2007. Посетен на 2007-08-19.
  2. Fromme, Alison. Edible insects // Smithsonian National Zoological Park, July–August 2005. Архивиран от оригинала на 2005-11-11. Посетен на 2007-03-24.
  3. St. James, Janet. Lollipop Diet helps woman shed pounds // WFAA News (Dallas/Fort Worth, Texas), February 8, 2007. Архивиран от оригинала на 2007-05-13. Посетен на 2007-03-24.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lollipop в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​