Бъфи (куче)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за кучето, подарено от Бойко Борисов на Владимир Путин. За Бъфи Съмърс, героиня от сериала "Бъфи, убийцата на вампири" вижте Бъфи Съмърс.

Бъфи
Бъфи в Общомедия

Бъфи е кучето на руския президент Владимир Путин, подарено му от българския премиер Бойко Борисов при визитата му на София на 13 ноември 2010 г. Кучето е порода Българско овчарско куче, родено е през август 2010 г. в личния развъдник на Бойко Борисов и при раждането си е кръстено Йорго.

След като се сдобива с неочаквания подарък, Владимир Путин обявява конкурс сред руснаците за име на малко пале. Конкурсът предизвиква голям интерес и Путин получава хиляди писма. [1]Те като цяло предлагат имена, свързани с България [1], но конкурсът печели 5-годишния Дима Соколов, предлагайки името на кучето да звучи по англосаксонски и да е Бъфи. [2]От руска страна е поискана от същата порода от България и подходяща партньорка за новия домашен любимец на Путин. Според някои медии, акцията с името на кучето е пиар кампания от страна на Путин, който иска да си направи политическа реклама. [3]

Бъфи живее в премиерската резиденция в Ново Огарьово.[4]

Бъфи стана герой и на песен, след като популярни руски радиоводещи, формиращи група „Мурзилки Интернешънъл“, изпяха пародия на песента на Филип Киркоров „Просто подари“, под името „Просто подарите премьеру щенка“ („Подарете на премиера кученце“)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]