Георг Пик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георг Александер Пик
Georg Alexander Pick
австрийски математик
Георг Пик през 1885 година
Георг Пик през 1885 година

Роден
Починал
26 юли 1942 г. (82 г.)

Учил въвВиенски университет
Научна дейност
Работил вКарлов университет (1881 – 1927)
Георг Александер Пик в Общомедия

Георг Александер Пик (на немски: Georg Alexander Pick) е австрийски математик, известен днес с Теоремата на Пик за определяне площта на решетъчни многоъгълници, популяризирана след смъртта му от полския математик Хуго Щайнхаус, който я включва в изданието на книгата „Mathematical Snapshots“ от 1969 година. Сред другите му известни приноси са Интерполацията на Неванлина–Пик (с финландския математик Ролф Неванлина), Лемата на Шварц–Пик (с германския математик Херман Шварц) и Теоремата на Шварц–Алфорс–Пик (с Шварц и финландеца Ларс Алфорс).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 август 1859 г. в еврейско семейство[1], син на Йозефа Шлайзингер и Адолф Йозеф Пик. Следва във Виенския университет, където защитава докторска дисертация през 1880 г. под ръководството на Лео Кьонигсбергер и Емил Веир, след което е назначен за асистент на Ернст Мах в пражкия Карлов университет. През 1881 г. е повишен в лектор. През 1884 г. си взема сабатична година, през която работи съвместно с Феликс Клайн в Лайпцигския университет. С това изключение, остава да работи в Прага до пенсионирането си през 1927 г.

През 1911 г. Пик оглавява комитет в Карловия университет, който назначава Алберт Айнщайн за ръководител на катедрата по математическа физика. Пик въвежда Айнщайн в трудовете на италианските математици Грегорио Ричи-Курбастро и Тулио Леви-Чивита в областта на абсолютното диференциално смятане, което по-късно през 1915 г. помага на Айнщайн успешно да развие и формулира своята обща теория на относителността.

Пик е избран за член на Чешката академия за науки и изкуства, но след германската окупация на Прага е изключен от академията.

След пенсионирането си през 1927 г., той отново се връща в родния си град Виена. След Аншлуса, когато нацистите навлизат в Австрия на 12 март 1938 г., Пик се връща в Прага. През 1939 г. нацистите нахлуват и в Чехословакия и заради еврейския му произход, Пик е изпратен в концентрационния лагер Терезиенщат край град Терезин, днешна Чехия, на 13 юли 1942 г., където две седмици по-късно, на 26 юли 1942 г., умира.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Georg Alexander Pick в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​