Давид Давидов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Давид Исаков Давидов
български икономист
Роден
Починал
София (1994 г.)

Учил вСанктпетербургски държавен университет
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вУНСС
Известен с8-и ректор на УНСС
Народен представител в:
V НС   VI НС   

Давид Исаков Давидов е български учен икономист от еврейски произход. През 1972 г. става 8-ият ректор на УНСС (тогава "Висш икономически институт „Карл Маркс“)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Давид Исаков Давидов е роден в София на 1 септември 1925 г. От 1941 г. е член на РМС, а от 1950 г. и на БКП. След 9 септември 1944 г. е организационен секретар на ЕМОС в София. Завършил е Планово-икономическия институт в Ленинград (1950 г.) (днес Санктпетербургски държавен университет). След това започва работа във Висшия икономически институт в София.[1] Професор е от 1975 г. в УНСС; ректор на университета в периода 1972 – 1975 г[2]. Бил е член на БКП и е заемал различни държавни постове. В това число зам.-министър на труда и социалните грижи, зам.-министър на тежката промишленост, зам.-председател на Държавния комитет за наука, технически прогрес и висше образование, председател на Съвета по производителните сили към Държавния съвет, директор на Института за социално управление[3].

Освен ректор на УНСС, в същия университет проф. Давидов е бил ръководител на катедра „Икономика на промишлеността“ и на катедра „Теория на управлението и моделиране на стопански системи“, на програмната лаборатория за системен анализ и управление, като един от създателите на катедра „Икономика на труда“ и неин ръководител.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни представители от Шесто народно събрание, ДПК „Димитър Благоев“, 1974, с. 146
  2. www.unwe.bg
  3. www.unwe.bg