Направо към съдържанието

Джанет Йелън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джанет Йелън
Janet Yellen
американски икономист

Родена
13 август 1946 г. (77 г.)
Научна дейност
Областикономика
Работила вХарвардски университет
Семейство
СъпругДжордж Акерлоф[1]
Деца1

Подпис
Уебсайтwww.federalreserve.gov
Джанет Йелън в Общомедия

Джанет Йелън (на английски: Janet Yellen) е американска икономистка и банкерка, председател на Федералния резерв на Съединените американски щати през 2014-2018 година.

В края на ноември 2020 г. новоизбраният американски президент Джо Байдън съобщава, че ще номинира Йелън за финансов министър, с което тя ще бъде първата жена на този пост.[2][3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Ню Йорк на 13 август 1946 г. Дъщеря на лекар и начална учителка. Има брат, който е археолог. Омъжена е за Джордж Акерлоф, който е носител на Нобелова награда за икономика за 2001 г. и заедно работят върху проблеми на трудовия пазар. Техният син Робърт преподава в Университета Уоруик.

Преди да поеме поста от Бен Бернанке, тя е негов заместник във Федералния резерв, а преди това оглавява клона на банката в Сан Франциско. Доктор е по икономика, преподавала е в Харвардския университет, Калифорнийския университет в Бъркли и Лондонското училище по икономика. Ученичка и последователка на Джеймс Тобин, академичната ѝ дейност е фокусирана върху проблемите на заетостта.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • The Fabulous Decade: Macroeconomic Lessons from the 1990s (with Alan Blinder), The Century Foundation Press, New York, 2001. ISBN 0-87078-467-6

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. A Fed love story: Janet Yellen meets her match // Ройтерс, 29 септември 2013 г. (на английски)
  2. edition.cnn.com
  3. bnr.bg

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]