Джейсън Бонъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джейсън Бонъм
Jason Bonham
английски барабанист
Роден
15 юли 1966 г. (57 г.)
Музикална кариера
Стилрок, хардрок
Инструментикомплект барабани
Активностот 1985 г.
ЛейбълЕпик Рекърдс
Участник вЛед Зепелин
Семейство
БащаДжон Бонъм

Уебсайтwww.jasonbonham.net
Джейсън Бонъм в Общомедия

Джейсън Бонъм е британски барабанист. Свири в различни проекти и групи. Познат е повече като син на Джон Хенри „Бонзо“ Бонъм, барабанистът на Лед Зепелин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бонъм е роден в град Дъдли, Западен Мидлънс. Започва да свири на барабани на 4 години и се появява с баща си във филма „The Song Remains The Same“. На 17 години се присъединява към своята първа банда – Airrace. През 1985 се присъединява към Virginia Wolf и прави два албума и турне в САЩ, подкрепяйки The Firm,

През 1988 г. Бонъм се присъединява към Джими Пейдж за албума му Outrider и за турне. През май същата година Бонъм се появява с тримата „оцелели“ членове на Led Zeppelin за изпълнение на Atlantic Records 4-th Anniversary.

През 1990 Бонъм се появява като специален гост на Московския музикален мирен фестивал, изпълнявайки песента „Rock’n’Roll“ с много тогавашни рок звезди. Същата година той формира своя собствена банда.

През 1990 г., Бонъм се жени за Джен Чартерис в Стоун, Кидерминстър. Приемът след сватбата включва купон с Джими Пейдж, Робърт Плант и Джон Пол Джоунс. Семейство Бонъм имат две деца, син на име Джагър (наречен на Мик Джагър) и дъщеря на име Джас.

Бонъм е свирил за Пол Роджърс на наградите „Грами“. Година по-късно със Слаш от Guns’n’Roses и Пол Роджърс той се появява на Удсток през 1994. Бонъм сменя състава на групата си с нов вокалист. Преименувани на Motherland, те пускат албума „Peace 4 me“ по-късно през 1994.

През 1995 г. Джейсън и сестра му Зои представляват баща си, когато Лед Зепелин са включени в Залата на рокенрола. Бонъм скоро прави друг солов проект, който става хитов с „In the Name of My father-The Zepset“, в който са включени песни на Лед Зепелин. Този албум е благотворителен.

Бонъм свири за Healing Sixes от 1999 до 2003 и се появява във филма Rock Star, където участва Марк Уолбърг. Бандата във филма, Steel Dragon, наистина записва песните, включени във филма, както и саундтрака. Следва албум и турне с лелята на Джейсън, Деби Бонъм. Джейсън Бонъм е поканен да свири в хардрок групата UFO. През 2006 той записва с Джо Бонамаса.

През май 2006 Бонъм с Тед Нюджънт, Ивън Зайнфелд, Себастиън Бах и Скот Ян участват в риалити шоуто на VH1SuperGroup“. Музикантите създават група, наречена Damnocracy. По време на шоуто живеят в Лас Вегас в продължение на 12 дни и създават музика. Джейсън е свирил и с Foreigner 2004 – 2007 и частично до 2008.

На 12 септември 2007 беше обявено, че Джейсън Бонъм ще замести баща си на концерта на реформирането на Led Zeppelin, състояло се на 10 декември.