Направо към съдържанието

Елена Аргира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елена Аргира
грузинска царица
Починала
1033 г.
Управление
Други титливизантийска принцеса
Семейство
БащаВасилий Аргир
СъпругБаграт IV

Елена Аргира или още Аргиропулина (на гръцки: Ἑλένη Ἀργυρή / Ἀργυροπούλαινα; на грузински: ელენე, elene, ум. 1033) е византийска принцеса – племенница на византийския император Роман III Аргир, и грузинска царица – първа съпруга на грузинския цар Баграт IV.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Елена е дъщеря на Василий Аргир[1], който е брат на византийския император Роман III Аргир. Бракът на Елена с четиринадестгодишния грузински цар Баграт IV е уреден през 1032 г. като част от условията за прекратяване на войната между Византия и Грузия, договорени от грузинската царица майка Мириам по време на гостуването ѝ в Контантинопол през същата година. Семейството на Елена е добре познато на грузинската върхушка – царицата майка Мириам е дъщеря на последния арменски крал на Васпуракан, който предава владенията си на Василий II, а първият стратег на тема Васпуракан става Василий Аргир, бащата на Елена.

Елена напуска Константинопол и пристига в Грузия заедно с царица Мириам. Елена и Баграт IV са венчани в катедралата в Бана. По този случай Баграт IV е удостоен с титлата куропалат от византийския василевс. Според грузинските хронисти от онази епоха Елена Аргира донесла със себе си богата зестра, част от която били един гвоздей от разпятието на Христос и прочутата икона на Божията майка от Окона.

Елена Аргира умира в град Кутаиси, една година след пристигането си в Грузия. След смъртта ѝ цар Баграт IV се жени за аланската принцеса Борена, от която се раждат всичките му деца. След смъртта на Елена Аргира отношенията между Византия и Грузинското царство отново се изострят.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Helena Argyre в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​