Жестове с палец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Будист монах с вдигнат палец нагоре

Жестовете с палец, обикновено изпълнявани с палец нагоре или палец надолу, са често срещан жест на ръка, постигнат чрез затворен юмрук и изпънат палец нагоре или надолу, съответно в знак на одобрение или неодобрение.

Тези жестове са се превърнали в метафора на английски: „Публиката даде на филма палец нагоре“ означава, че публиката одобрява филма, независимо дали жестът всъщност е направен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че точният източник на жеста с палеца е неясен, са предложени редица източници. Carleton S. Coon, след като е наблюдавал берберски макаци в Гибралтар с помощта на жеста, е предположил в антропологичната класика „The Story of Man“, че това е взаимно празнуване на противоположни палци.[1] Предполага се обаче, че маймуните може просто да имитират хората.

Древен Рим[редактиране | редактиране на кода]

Pollice Verso (1872) от Jean-Léon Gérôme е един от източниците на жеста „палец надолу“ в съвременната популярна култура, но не се основава на исторически данни от Древен Рим

Латинската фраза „pollice verso“ се използва в контекста на гладиаторска битка за жест на ръка, използван от тълпите в Древен Рим, за да се произнесе присъда върху победен гладиатор.

Макар да е ясно, че е бил замесен палецът, точният тип жест, описан от фразата pollice verso и нейното значение, са неясни в историческите и литературни записи.[2][3][4] Според Антъни Корбийл, професор по класически изследвания, който задълбочено е изследвал практиката, жеста палец нагоре сигнализира за убийството на гладиатора (имитирайки вдигнат меч), докато „затворен юмрук с палец, който го обгръща“ означава да се пощади.[5][6] В съвременната популярна култура, без историческа основа от Древен Рим, се предполага, че „палецът надолу“ е бил сигнал, че победеният гладиатор трябва да бъде осъден на смърт, а „палец нагоре“, че той трябва да бъде пощаден.

Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че „палец нагоре“ е бил сигнал на английските стрелци, подготвящи се за битка, че всичко е наред с техния лък и те са готови да се бият. Преди употреба се проверява фистмела (или „височината на скобата“), което е разстоянието между тетивата и носа на английски дълъг лък. Този юмрук трябва да бъде около 18 см, което е приблизително същото като юмрук с изпънат палец. Терминът fistmele е саксонска дума, която се отнася до това измерване.[7]

Езикът на жестовете[редактиране | редактиране на кода]

Знак за автостоп 
Сомалиец показва два палеца нагоре (с две ръце)
Знакът вдигнат палец във Фейсбук, означаващ „харесвам“ (на английски: like)
  • На гладиаторските борби в Древен Рим победителят разбира каква е съдбата на победения, от императора или високопоставено лице на трибуната, който протяга свита в юмрук ръка с пръст сочещ настрани. Ако със своето поведение, храброст и умения по време на боя, победеният е спечелил неговите симпатии, палецът се завърта нагоре, което е знак за помилване. Когато палецът посочи надолу означава смърт.
  • В днешно време жест с палец нагоре означава „Всичко е наред“, одобрение, съгласие.
  • При водолазите обаче вдигнат нагоре палец е знак за проблем, означаващ че трябва да се изплува нагоре.
  • Вдигнат нагоре палец с протегната ръка е знак за автостоп.
  • Палецът е така нареченият силен пръст. Без негова помощ е трудно да се държи нещо в ръка. Някои изследователи на невербалната комуникация виждат там връзката с израза и с жеста „стискам палци“ като пожелание за успех.

В България[редактиране | редактиране на кода]

  • Разпространени са две форми на стискането на палци – другите пръсти на ръката обхващат палеца или пръстите са свити и палецът притиска външната страна на показалеца.
  • Обръщането на палеца надолу, обикновено в близост до чаша, е израз на желание чашата да бъде напълнена или допълнена; докато вдигнат палец и движение към устните означаващ пиене.
  • Протегнатият напред палец (обикновено след облизване) е жест за хващане на бас. С него се сключват облози, изразява се убеденост в нещо или съмнение в правотата на някого.
  • В края на 20 век вдигнат нагоре палец съпровождаше предизборните политически борби и митинги като знак за принадлежност към социалистите (БСП).

Юникод[редактиране | редактиране на кода]

Юникод кодове, свързани с жестове с палеца, включват:

  • U+1F44D 👍 (знак „палец нагоре“)
  • U+1F44E 👎 (знак „палец надолу“)
  • U+1F592 🖒 (обърнат знак „палец нагоре“)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Carlton S. Coon: „The Story of Man“ (1954)
  2. James Grout: The Gladiator and the Thumb, part of the Encyclopædia Romana // Penelope.uchicago.edu. Посетен на 2013-07-03.
  3. Desmond Morris, Peter Collett, Peter Marsh and Marie O'Shaughnessy, 1979 Webified by Bernd Wechner: Gestures: Their Origin and Meanings, The Thumb Up // Bernd.wechner.info. Посетен на 2013-07-03.
  4. Did The Romans Turn Thumbs Down On Gladiators? // News.ku.edu, 1997-09-29. Архивиран от оригинала на 2012-06-15. Посетен на 2021-04-30.
  5. What does a „thumbs up“ mean in Iraq? // 28 March 2003. Посетен на 4 January 2020.
  6. Where Does the 'Thumbs-Up' Gesture Really Come From?, Time
  7. Hagar, George. Chapter 10 // Of the Shaft, Ancient and Modern. The Archery Library, Hansard, 1841.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Thumb signal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​