Инна Симеонова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инна Симеонова
българска говорителка и актриса
Родена
1959 г. (65 г.)
Семейство
Деца2

Уебсайт

Инна Симеонова е българска актриса, говорителка и водеща в Българската национална телевизия.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1959 г.[1]

Кариерата на Инна Симеонова започва в началото на 1980-те. Първите ѝ изяви са в рубриката „Седем дни за вас“ (наследила легендарния „Телевизионен обектив“ на Бригита Чолакова), излъчвана в дебютните издания на „Всяка неделя“. Заради изключителната си красота и перфектните си дикция поведение пред камерата младата дама с безупречна артикулация бързо се превръща в любимка на зрителите.

По същото време активно се явява на прослушване за много актьорски роли, измежду които Рени Ковачева в „Оркестър без име“.[2]

В средата и края на 1980-те е водеща на „Едно от пет“ и „Мелодия на годината“. Участвала е със запомнящи се роли в три български игрални филма: „Борис I“, „Човек не съм убивал“ и „Баш майсторът фермер“.

След 1989 г. се изявява на телевизионния екран само за кратко (във външната продукция „ТВ Премиера“, излъчвана в събота по „Ефир 2“), тъй като е смятана за номенклатурен кадър – Симеонова е снаха на Гриша Филипов, член на Политбюро на ЦК на БКП.

В края на 1990-те създава свое собствено предаване за жените – „2 по 2 и 200“. През последните няколко години Симеонова е канена за интервюта в много български медии.

Има две дъщери, които се занимават с класически балет. Голямата, Инес, е учила в Париж, а малката – Красина – в италианския лицей в Горна баня.[1]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Филми/Сериали Серии Копродукции Роля
1986 – 1987 Време за път 5 Инна Симеонова
1985 Борис I 2
1982 Човек не съм убивал Ани
1982 Баш майсторът – фермер Ева, стопаджийката
1981 Хайде, дядовци! – („А ну-ка, дедушки!“) СССР / България Красимира

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]