Йоахим Мруговски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоахим Мруговски
Joachim Mrugowsky
германски доктор

Роден
Починал
2 юни 1948 г. (42 г.)

НационалностГермания
Учил вХале-Витенбергски университет[1]
Работилдоктор
Престъпна дейност
Принадлежност Нацистка Германия
Престъпленияексперименти с хора
Период1939 – 1945
Присъдасмъртна присъда
ЗатворЛандсберг
Йоахим Мруговски в Общомедия

Йоахим Мруговски (на немски: Joachim Mrugowsky) е германски доктор и офицер от СС.

Той е доцент, медицински докторант, началник на Института по хигиена на Вафен-СС, старши хигиенист в Райха, СС-лекар, СС и Вафен-СС полковник. Признат за виновен за военни престъпления в съдебния процес на лекарите и екзекутиран през 1948 г.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1925 г. Мруговски започва своето обучение по природни науки и медицина в университета в Хале. Завършва обучението през 1930-1931 г. с докторска степен по природни науки. От 1930 до 1931 г. е Хохшулгрупенфюрер (ръководител на университетска група) от клона на Националсоциалистическия германски съюз на студентите в Университета в Хале. След двугодишен стаж става помощник в Института по хигиена на Университета в Хале. Мруговски е доцент по хигиена в университета в Берлин от септември 1944 г.

Кариера в Третия райх[редактиране | редактиране на кода]

От 1930 г. Мруговски дава своя принос за нацистката идеология, като първо е ръководител на местната националсоциалистическа германска студентска асоциация, а след това член на НСДАП (№ 210 049).[2] През 1931 г. се присъединява към СС, където се издига до ранг Оберфюрер както в основния СС, така и във Вафен-СС.[3] Мруговски координира човешките експерименти в концентрационния лагер Захсенхаузен, близо до Берлин. Това включва тестване на биологични бойни вещества, включително отровни куршуми.

Процес и екзекуция[редактиране | редактиране на кода]

Той е замесен в нацистката експериментална програма, с изключение на авиационните експерименти, провеждани на затворниците в концентрационния лагер. Мруговски е осъден за престъпления срещу човечеството на смърт през август 1947 г. Обесен е на 2 юни 1948 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Joachim Mrugowsky в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​