Клаус Бонхьофер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клаус Бонхьофер
Klaus Bonhoeffer
Роден
Починал
23 април 1945 г. (44 г.)
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Учил вЖеневски университет
Семейство
БащаКарл Бонхьофер
МайкаПаула Бонхьофер
Братя/сестриДитрих Бонхьофер
СъпругаЕми Бонхьофер
Клаус Бонхьофер в Общомедия

Клаус Бонхьофер (на немски: Klaus Bonhoeffer) е германски юрист и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Клаус Бонхьофер е роден в Бреслау, сега Вроцлав, Полша. Баща му е Карл Бонхьофер, професор по психиатрия и неврология, майка му се казва Паула. Неговият по-малък брат е богословът Дитрих Бонхьофер (4 февруари 1906 – 9 април 1945 г.).

Като дете той учи в гимназията „Грюневалд“ в Берлин. Завършва право в Хайделберг и получава докторска степен за дисертацията си „Работнически комисии като орган на съдействието на работниците“ (Die Betriebsräte als Organ der Betriebsgenossenschaft). Освен това има допълнително обучение в Берлин, в Женевския университет и в Амстердам.

На 3 септември 1930 г. той се жени за Еми Делбрюк.

Работи като адвокат и от 1935 г. като юрисконсулт на Lufthansa, от 1937 г. до 1944 г. е главен синдик. Тази работа го кара на много бизнес пътувания, дори по време на войната.

През годините 1940 – 1944 той систематично създава контакти с различни съпротивителни групи, работещи за сваляне на нацисткия режим. Чрез своя брат Дитрих има контакти с църковната съпротива и чрез зетьовете си Юстус Делбюк, Доняни и Рюдигер Шлайхер има много контакти във военната съпротива срещу Хитлер, особено в кръга на Вилхелм Канарис в Абвера.

Чрез братовчедката на жена си той е свързан със социалдемократическата съпротива. Използва възможностите си за пътуване, за да подкрепи каузата срещу нацистите. Той е посветен на плана да убие Хитлер на 20 юли 1944 г. и да събори правителството.

Съгласно книгата за задържане, съхранявана в затвора Lehrter Straße в Берлин, където Гестапо има специална секция за политически затворници, Бонхьофер е арестуван на 1 октомври 1944 г. и осъден на смърт от германската Народна съдебна палата на 2 февруари 1945 г.

В нощта на 22 – 23 април 1945 г., когато съветските войски вече достигат източните покрайнини на Берлин, той заедно с Рюдигер Шлайхер и други затворници са отведени от специален отряд до площите край затвора Lehrter Straße и убити с изстрели във врата. Единственият очевидец на тези убийства е Херберт Козни, който успява да премести главата си в последния момент, така че изстрелът, предназначен за врата му, да го пропусне.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Book Essay on: Eric Boehm, We Survived: Fourteen Histories of the Hidden & the Hunted in Nazi Germany by Christopher Meltzer // Harold Marcuse, 3 януари 2009. Посетен на 20 ноември 2011.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Klaus Bonhoeffer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​