Контролиран пожар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Огнеборци палят и впоследствие гасят контролиран пожар в отговор на пожар през 2020 г. в Калифорния

Контролиран пожар се нарича пожар, който е преднамерено запален за лесовъдски или селскостопански нужди. Огънят е естествена част от екологията на горите и употребата на контролирани изгаряния може да бъде инструмент в помощ на горските стопани.

Контролираните пожари се провеждат през по-студените месеци на годината с цел да се намали натрупването на горивна биомаса и намаляване на вероятността от по-унищожителни пожари. Контролираните изгаряния разкриват минералния слой на почвата, като стимулират разсаждането и покълването на някои дървесни видове, а оттам и възобновяването на горите. Някои иглолистни видове, например секвоя и бор от вида Pinus concorta, са серотинни, т.е. шишарките им се отварят и изхвърлят семената само след силно нагряване от слънчева светлина или пожар.

Съображения за контролираните пожари[редактиране | редактиране на кода]

  • Моделите и наблюденията показват, че проредените гори водят до по-слаба интензивност на пожара и дължина на пламъка в сравнение с територии, в които няма човешка намеса.[1]
  • Слабоинтензивни контролирани пожари могат да се прилагат на места, където механизираното прочистване на гората е неприложимо.
  • Рискът контролираният пожар да се превърне в неконтролируем, унищожителен горски пожар може да се намали проактивно с ограничаване на низовия пожар, преди да се образува конвекционна колона и да се активира върхов пожар.
  • Оставянето в рамките на предвидената за контролирано изгаряне територия на „острови“, в които да не се допуска пожар, подпомага съхраняването на биоразнообразието и дава защита на дивите животни. Заради това се предполага, че третиране и само на 75% от предвидената за изгаряне площ може да е достатъчна от гледна точка на екологичните и управленските цели.
  • В зависимост от контекста и целите на извършвания по предписание пожар може да е необходимо допълнително планиране.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mirra, Inês M.; Oliveira, Tiago M.; Barros, Ana M.G.; Fernandes, Paulo M. (2017). „Fuel dynamics following fire hazard reduction treatments in blue gum ( Eucalyptus globulus ) plantations in Portugal“. Forest Ecology and Management. 398: 185 – 195. doi:10.1016/j.foreco.2017.05.016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Controlled burn в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​